Vanaf dit jaar ben ik als bierkenner betrokken bij de Bokkentoer Medemblik, het grootste bockbierfestival van West-Friesland! Hoe freakin’ gaaf is dat?! 🥳
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/10/bokkentoer-medemblik-2024.webp223600Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2024-10-02 08:04:272025-03-14 14:32:43Ik ben bierkenner bij Bokkentoer Medemblik!
Ja, bier over de datum is nog drinkbaar. Ziek word je er niet van. Maar of het dan nog lekker smaakt? Dat hangt van verschillende dingen af: de bierstijl, de verpakking en hoe het bier bewaard is. Zo is pils al snel niet lekker meer na de houdbaarheidsdatum. Maar zwaar, donker bier? Dat kan zelfs veel rijker worden qua smaak, mits goed behandeld.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bier-over-datum.webp413550Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2024-09-20 09:57:262025-04-26 11:59:30Bier over de datum drinken: kan dat?
BOVENKARSPEL, 14 september 2024 – Lauren Visser wilde eens wat anders op zijn verjaardag: een geheel verzorgde bierproeverij aan huis. Hij vond mij, en boekte de Historische Bierbeleving. Daar ben ik hem dankbaar voor. Niet alleen vind ik het fantastisch om een proeverij te geven, ik moet ook nog veel ervaring opdoen.
‘Speciaalbier’ is de definitie voor biersoorten anders dan pils. De term is ongelukkig, omdat het de indruk wekt dat pils het ‘normale’ bier is, en speciaalbieren daarvan afgeleid zijn. Niets is minder waar: elke biersoort staat op zichzelf, en vele zijn al veel ouder dan pils (dat in 1842 uitgevonden werd).
Schrijven is mijn beroep. Ik heb een passie voor bier. En in mijn vrije tijd lees en schrijf ik poëzie. Soms komt in het leven alles samen, zoals tijdens mijn StiBON 2-bieropleiding.
Een van de onderdelen van de opleiding is met de hele groep een commercieel bier brouwen. Onze opdracht luidde als volgt:
Een goede bierkaart maken is een kunst. De bierverkoop in de horeca valt en staat met die kaart. Mijn eigen dorpscafé heeft misschien wel de beste bierkaart ooit. En hier is waarom:
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/08/beste-bierkaart-ooit.webp961800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2024-08-27 08:51:332025-03-12 14:22:07Misschien wel de beste bierkaart ooit
Brouwerij Ketoembar is opgericht door 2 vrienden: Barry Broersen en Gijs van Diepen. Waarom ‘Ketoembar’? Dat is Indonesisch voor ‘korianderzaad’. Heel toepasselijk, want korianderzaad is dé handtekening van de brouwers; het zit, in meer of minder mate, in al hun bieren. Daarnaast vonden de heren Ketoembar een mooie, unieke naam.
Om die bieren te brouwen, beschikken Barry en Gijs over een Chinese brouwinstallatie, voor hen op maat gemaakt. Zij vertellen hoe het allemaal zo gekomen is…
Och, het moet 2015 of 2016 geweest zijn. Toen dronk ik mijn allereerste Maallust-bier. Was het De Weldoener Blond, of de Zware Jongen Tripel? Dat weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet, is hoe lekker ik het vond. Sindsdien drink ik regelmatig een bier van deze brouwerij.
Dus toen ik deze zomer op vakantie was en Maallust op 1 uur fietsafstand, móest ik wel op bierbedevaart. Mijn goede vriend Bram stond naast me op de camping. Die ging natuurlijk mee; het is inmiddels een traditie om samen een brouwerij te bezoeken op vakantie.
Ik ben bierkenner bij Bokkentoer Medemblik!
/in Bierfestival/door Arjan JonkerVanaf dit jaar ben ik als bierkenner betrokken bij de Bokkentoer Medemblik, het grootste bockbierfestival van West-Friesland! Hoe freakin’ gaaf is dat?! 🥳
Bier over de datum drinken: kan dat?
/in Bierkennis/door Arjan JonkerJa, bier over de datum is nog drinkbaar. Ziek word je er niet van. Maar of het dan nog lekker smaakt? Dat hangt van verschillende dingen af: de bierstijl, de verpakking en hoe het bier bewaard is. Zo is pils al snel niet lekker meer na de houdbaarheidsdatum. Maar zwaar, donker bier? Dat kan zelfs veel rijker worden qua smaak, mits goed behandeld.
Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.
Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving bij Lauren Visser
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerBOVENKARSPEL, 14 september 2024 – Lauren Visser wilde eens wat anders op zijn verjaardag: een geheel verzorgde bierproeverij aan huis. Hij vond mij, en boekte de Historische Bierbeleving. Daar ben ik hem dankbaar voor. Niet alleen vind ik het fantastisch om een proeverij te geven, ik moet ook nog veel ervaring opdoen.
Waarom slaat bier dood in mijn glas?
/in Bierkennis/door Arjan JonkerSlaat je bier direct of snel dood in je bierglas? Dat kan meerdere redenen hebben:
Wat is speciaalbier?
/in Bierkennis/door Arjan Jonker‘Speciaalbier’ is de definitie voor biersoorten anders dan pils. De term is ongelukkig, omdat het de indruk wekt dat pils het ‘normale’ bier is, en speciaalbieren daarvan afgeleid zijn. Niets is minder waar: elke biersoort staat op zichzelf, en vele zijn al veel ouder dan pils (dat in 1842 uitgevonden werd).
StiBON Zwarte Zon Zomerstout
/in Biermarketing/door Arjan JonkerSchrijven is mijn beroep. Ik heb een passie voor bier. En in mijn vrije tijd lees en schrijf ik poëzie. Soms komt in het leven alles samen, zoals tijdens mijn StiBON 2-bieropleiding.
Een van de onderdelen van de opleiding is met de hele groep een commercieel bier brouwen. Onze opdracht luidde als volgt:
Waar komt het woord ‘bier’ vandaan? (Etymologie)
/in Bierhistorie, Bierkennis/door Arjan Jonker‘Bier’ is ontstaan uit oude Germaanse talen. De precieze herkomst (‘etymologie’) van het woord is onzeker. Er zijn 2 theorieën:
Misschien wel de beste bierkaart ooit
/in Biermarketing/door Arjan JonkerEen goede bierkaart maken is een kunst. De bierverkoop in de horeca valt en staat met die kaart. Mijn eigen dorpscafé heeft misschien wel de beste bierkaart ooit. En hier is waarom:
Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): Ketoembar
/in West-Friese Brouwers/door Arjan JonkerBrouwerij Ketoembar is opgericht door 2 vrienden: Barry Broersen en Gijs van Diepen. Waarom ‘Ketoembar’? Dat is Indonesisch voor ‘korianderzaad’. Heel toepasselijk, want korianderzaad is dé handtekening van de brouwers; het zit, in meer of minder mate, in al hun bieren. Daarnaast vonden de heren Ketoembar een mooie, unieke naam.
Om die bieren te brouwen, beschikken Barry en Gijs over een Chinese brouwinstallatie, voor hen op maat gemaakt. Zij vertellen hoe het allemaal zo gekomen is…
Op bierbedevaart naar…Maallust!
/in Bierbedevaart/door Arjan JonkerOch, het moet 2015 of 2016 geweest zijn. Toen dronk ik mijn allereerste Maallust-bier. Was het De Weldoener Blond, of de Zware Jongen Tripel? Dat weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet, is hoe lekker ik het vond. Sindsdien drink ik regelmatig een bier van deze brouwerij.
Dus toen ik deze zomer op vakantie was en Maallust op 1 uur fietsafstand, móest ik wel op bierbedevaart. Mijn goede vriend Bram stond naast me op de camping. Die ging natuurlijk mee; het is inmiddels een traditie om samen een brouwerij te bezoeken op vakantie.