Vrouwen die bier drinken. Nog steeds zijn er mensen – jawel, mannen én vrouwen – die dat maar vreemd vinden. ‘Ach, vrouwen, die houden toch meer van zoete wijn?’ En áls vrouwen dan bier drinken, zijn het zogenaamd altijd fruitbieren. Amstel Rosé, of zo. ‘Vrouwenbier’, wordt dat dan genoemd.
Bier drink je het liefst samen. Met je geliefde, of je vrienden. Maar er is een bier dat ik misschien toch liever alleen drink. Laat op de avond. In het donker – hier en daar een kaarsje. Begeleid door de meest weemoedige muziek die ik ken.
Dat bier is Rochefort 10. Die muziek is van John Moreland, een Amerikaanse singer-songwriter uit Tulsa, Oklahoma.
Over het algemeen neemt men aan dat bier oorspronkelijk uit Mesopotamië komt. Dat is ruwweg het gebied dat we nu Irak en Syrië noemen. Het waren waarschijnlijk Soemerische nomaden (duizenden jaren vóór Christus) die op een goede dag ontdekten dat een spontaan vergist gerstepapje best te drinken was – en dat ze er op mysterieuze wijze vrolijk van werden…
Misschien wel het mooiste moment van ieder bierfestival? Dat magische moment wanneer je van buitenstaander een insider wordt. Dit ervoer ik ook weer op het Westfries Bierfestival, editie 2025.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/02/westfries-bierfestival-2025-01a.webp625800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-02-05 13:25:502025-03-12 13:47:01Westfries Bierfestival 2025 en het Magische Moment 🪄
Een biersommelier weet veel van bier, in alle opzichten (smaak, typen, historie, brouwtechniek, etc.). Deze kennis kan hij/zij op allerlei manieren inzetten (bijvoorbeeld door brouwers te adviseren over hun bieren) en overdragen (bijvoorbeeld met bierproeverijen of blogartikelen). Een biersommelier is ook bedreven in het maken van zogenaamde ‘foodpairings’: combinaties tussen bier en eten. Kortom: een biersommelier kan jouw bierervaring naar een hoger niveau tillen.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/02/wat-is-een-biersommelier.webp533800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-02-02 13:46:302025-02-11 14:43:11Wat is een biersommelier?
Op donderdag 23 januari stond ik met een paginagroot artikel in het Noordhollands Dagblad, omdat ik de 500e biersommelier van Nederland was geworden. Hieronder kun je het artikel integraal lezen.
Wervershoof, 24 januari 2025 – Deze dag gaf ik mijn grootste bierproeverij tot nu toe: de Bewuste Bierbeleving voor 28 personen, in de Quicksilver Bar (een kleine kroeg in Wervershoof). Bieren én hapjes verzorgen voor zo’n grote groep…dat had ik nog nooit gedaan. Dus ik dacht dat ik het wel kon… 😅
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/01/alcoholvrije-bierproeverij-quicksilver-04.webp481800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-01-27 19:38:072025-03-12 13:48:28Proeverijverslag: De Bewuste Bierbeleving bij Quicksilver Bar
Op 16 en 17 januari was ik in Gräfelfing, Duitsland. Daar volgde ik aan de Doemens Akademie het laatste deel van mijn sommeliersopleiding. Ik ben geslaagd. En dat niet alleen: ik ben officieel de 500e internationaal gediplomeerde biersommelier van Nederland!
Gisteren werd ik als biersommelier ingehuurd bij LAB-44. Daar was een bedrijfsfeest voor 90 personen, mét bierproeverij. Daar kwam ik natuurlijk graag voor opdraven.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/01/lab-44-zaandam-bierlaboratorium.webp321800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-01-14 11:43:072025-05-15 14:50:14Ingehuurd als biersommelier bij Lab-44
Wervershoof, 10 januari 2025 – In Dry January 2025 lanceerde ik mijn alcoholvrije bierproeverij: De Bewuste Bierbeleving. De allereerste vond plaats in Cafe Van Rooijen, voor 10 dorstige mannen.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/01/alcoholvrije-bierproeverij-250110.webp378800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-01-12 13:28:522025-03-12 13:49:40Proeverijverslag: De Bewuste Bierbeleving bij Cafe van Rooijen
Vrouwen en bier?!
/in Bierhistorie, Bierkennis, Biermarketing/door Arjan JonkerVrouwen die bier drinken. Nog steeds zijn er mensen – jawel, mannen én vrouwen – die dat maar vreemd vinden. ‘Ach, vrouwen, die houden toch meer van zoete wijn?’ En áls vrouwen dan bier drinken, zijn het zogenaamd altijd fruitbieren. Amstel Rosé, of zo. ‘Vrouwenbier’, wordt dat dan genoemd.
Bier & Muziek-pairing: Rochefort 10 met John Moreland
/in Bier & Muziek/door Arjan JonkerBier drink je het liefst samen. Met je geliefde, of je vrienden. Maar er is een bier dat ik misschien toch liever alleen drink. Laat op de avond. In het donker – hier en daar een kaarsje. Begeleid door de meest weemoedige muziek die ik ken.
Dat bier is Rochefort 10. Die muziek is van John Moreland, een Amerikaanse singer-songwriter uit Tulsa, Oklahoma.
Waar komt bier vandaan?
/in Bierhistorie, Bierkennis/door Arjan JonkerOver het algemeen neemt men aan dat bier oorspronkelijk uit Mesopotamië komt. Dat is ruwweg het gebied dat we nu Irak en Syrië noemen. Het waren waarschijnlijk Soemerische nomaden (duizenden jaren vóór Christus) die op een goede dag ontdekten dat een spontaan vergist gerstepapje best te drinken was – en dat ze er op mysterieuze wijze vrolijk van werden…
Westfries Bierfestival 2025 en het Magische Moment 🪄
/in Bierfestival/door Arjan JonkerMisschien wel het mooiste moment van ieder bierfestival? Dat magische moment wanneer je van buitenstaander een insider wordt. Dit ervoer ik ook weer op het Westfries Bierfestival, editie 2025.
Wat is een biersommelier?
/in Bierkennis, Bieropleiding/door Arjan JonkerEen biersommelier weet veel van bier, in alle opzichten (smaak, typen, historie, brouwtechniek, etc.). Deze kennis kan hij/zij op allerlei manieren inzetten (bijvoorbeeld door brouwers te adviseren over hun bieren) en overdragen (bijvoorbeeld met bierproeverijen of blogartikelen). Een biersommelier is ook bedreven in het maken van zogenaamde ‘foodpairings’: combinaties tussen bier en eten. Kortom: een biersommelier kan jouw bierervaring naar een hoger niveau tillen.
Groot interview in het Noordhollands Dagblad 😍
/in Biermarketing/door Arjan JonkerOp donderdag 23 januari stond ik met een paginagroot artikel in het Noordhollands Dagblad, omdat ik de 500e biersommelier van Nederland was geworden. Hieronder kun je het artikel integraal lezen.
Proeverijverslag: De Bewuste Bierbeleving bij Quicksilver Bar
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerWervershoof, 24 januari 2025 – Deze dag gaf ik mijn grootste bierproeverij tot nu toe: de Bewuste Bierbeleving voor 28 personen, in de Quicksilver Bar (een kleine kroeg in Wervershoof). Bieren én hapjes verzorgen voor zo’n grote groep…dat had ik nog nooit gedaan. Dus ik dacht dat ik het wel kon… 😅
500e biersommelier van Nederland… 🤯
/in Bieropleiding/door Arjan JonkerOp 16 en 17 januari was ik in Gräfelfing, Duitsland. Daar volgde ik aan de Doemens Akademie het laatste deel van mijn sommeliersopleiding. Ik ben geslaagd. En dat niet alleen: ik ben officieel de 500e internationaal gediplomeerde biersommelier van Nederland!
Ingehuurd als biersommelier bij Lab-44
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerGisteren werd ik als biersommelier ingehuurd bij LAB-44. Daar was een bedrijfsfeest voor 90 personen, mét bierproeverij. Daar kwam ik natuurlijk graag voor opdraven.
Proeverijverslag: De Bewuste Bierbeleving bij Cafe van Rooijen
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerWervershoof, 10 januari 2025 – In Dry January 2025 lanceerde ik mijn alcoholvrije bierproeverij: De Bewuste Bierbeleving. De allereerste vond plaats in Cafe Van Rooijen, voor 10 dorstige mannen.