Hoorn, 18 juni 2025 – Het Biergilde Hoorn organiseert iedere maand een PINT bierproeverij in Proeflokaal Charlies, waarschijnlijk het mooiste biercafé van de stad. Gisteravond mocht ík die proeverij verzorgen.
IBU is een afkorting: de betekenis is ‘International Bitterness Units’. In bier geeft deze waarde aan hoe bitter het bier is. De IBU-schaal gaat van 0 (niet bitter) tot 120+ (extreem bitter). Dat betekent voor jou dat wanneer je een bier koopt, je aan de IBU snel kunt zien hoe bitter het is. Alles wat je hoeft te doen, is de IBU-waarde op het bieretiket zoeken. Dan weet je of je het bier moet laten staan, óf juist niet. Natuurlijk is het dan wel handig dat je de IBU-schaal kent.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/06/ibu-bier.jpg264800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-06-13 07:48:352025-06-13 11:26:51Wat is IBU in bier?
Grootebroek, 31 mei 2025 – Dorpshuis De Stek wilde een bierproeverij organiseren. Ze vonden mij, en boekten de Historische Bierbeleving. De kaartverkoop liep als een trein. Binnen de kortste keren was het uitverkocht: 40 personen kwamen afgelopen zaterdag luisteren naar mijn verhaal over 7.000 jaar biergeschiedenis…
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/06/bierproeverij-de-stek-grootebroek-01.jpg600800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-06-04 09:18:072025-06-04 09:20:23Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving in Dorpshuis De Stek (Grootebroek)
Ken je Bier! magazine al? Dit ‘onafhankelijke glossy lifestyle magazine’ over bier bestaat al sinds 2008 en verschijnt vier keer per jaar. En in het laatste nummer (#66)…sta ik!
Waarom zou je dit blad als bierliefhebber moeten lezen? Welnu:
Wervershoof, 25 mei 2025 – Wederom werd ik ingezet als verjaardagscadeau, deze keer voor een dorpsgenoot die verrast werd door zijn vrienden. Hij kreeg een Bierbeleving Op Maat, met 6 prachtige bieren en bijpassende hapjes.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/01/arjan-jonker-biersommelier-charlies-01.webp6671000Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-05-27 13:07:392025-05-27 13:07:39Proeverijverslag: Bierbeleving Op Maat als verjaardagscadeau
Abdijbier is bier dat op de een of andere manier verbonden is aan een abdij. Dat kan met een licentie zijn (zoals bij Grimbergen en Paix Dieu), maar soms gaat het slechts om een verwijzing naar een vroegere abdij in de merknaam. Abdijbier is meestal niet gebrouwen in een abdij, zoals trappistenbier. In België bestaat het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. Daar gelden specifieke voorwaarden voor.
Obdam, 2 mei 2025 – Deze vrijdag was ik iemands verjaardagscadeau: iemands zoon werd 30 jaar, en zijn ouders wilden hem verrassen met een bierproeverij bij hen thuis.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/05/bierproeverij-thuis-verjaardag-02.jpg600800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-05-06 11:56:502025-05-06 11:57:46Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving als verjaardagscadeau
Het antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon. Sommigen drinken het liefste de ‘standaard-Orval’ van 6 maanden oud. Maar anderen zweren bij een Orval van 1, 2 of zelfs 4 jaar oud. En een enkeling heeft het bier liever vers, jonger dan 3 maanden. Als je het mij vraagt? 2 jaar.
Het hangt allemaal af van je eigen smaakvoorkeuren. Daarom is het beste antwoord op deze vraag: ontdek het zelf! Bijvoorbeeld met de Orval Thuisproeverij van de Bourgondische Bierkelder. Heb ik zelf al gedaan, met een vriend. Lees het verslag van die ervaring.
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/05/wanneer-is-orval-op-zijn-best.jpg600800Arjan Jonkerhttps://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.pngArjan Jonker2025-05-02 11:38:582025-05-02 11:41:18Wanneer is Orval op zijn best?
Trappistenbier wordt gemaakt door monniken, in abdijen van de orde der cisterciënzers. Zij brouwen meerdere biersoorten van verschillende kleuren en smaak, zoals Dubbel, Tripel en Quadrupel. Al die soorten heten dus ‘trappist’. De naam ‘trappistenbier’ duidt dan ook voornamelijk de herkomst aan. Bekende merken zijn La Trappe, Westvleteren en Westmalle.
Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving in Proeflokaal Charlies (Hoorn)
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerHoorn, 18 juni 2025 – Het Biergilde Hoorn organiseert iedere maand een PINT bierproeverij in Proeflokaal Charlies, waarschijnlijk het mooiste biercafé van de stad. Gisteravond mocht ík die proeverij verzorgen.
Michael Jackson, The Beer Hunter
/in Bierhistorie, Bierkennis/door Arjan Jonker“My name really is Michael Jackson, but I don’t sing, and I don’t drink Pepsi. I drink beer. That’s what I do for a living.”
Met deze woorden opent The Beer Hunter, gesproken door misschien wel de grootste superheld die de bierwereld ooit gekend heeft: Michael Jackson.
Wat is IBU in bier?
/in Bierkennis/door Arjan JonkerIBU is een afkorting: de betekenis is ‘International Bitterness Units’. In bier geeft deze waarde aan hoe bitter het bier is. De IBU-schaal gaat van 0 (niet bitter) tot 120+ (extreem bitter). Dat betekent voor jou dat wanneer je een bier koopt, je aan de IBU snel kunt zien hoe bitter het is. Alles wat je hoeft te doen, is de IBU-waarde op het bieretiket zoeken. Dan weet je of je het bier moet laten staan, óf juist niet. Natuurlijk is het dan wel handig dat je de IBU-schaal kent.
Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving in Dorpshuis De Stek (Grootebroek)
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerGrootebroek, 31 mei 2025 – Dorpshuis De Stek wilde een bierproeverij organiseren. Ze vonden mij, en boekten de Historische Bierbeleving. De kaartverkoop liep als een trein. Binnen de kortste keren was het uitverkocht: 40 personen kwamen afgelopen zaterdag luisteren naar mijn verhaal over 7.000 jaar biergeschiedenis…
Ik stond in Bier! magazine! 🤓
/in Bierkennis, Biermarketing, Biertips/door Arjan JonkerKen je Bier! magazine al? Dit ‘onafhankelijke glossy lifestyle magazine’ over bier bestaat al sinds 2008 en verschijnt vier keer per jaar. En in het laatste nummer (#66)…sta ik!
Waarom zou je dit blad als bierliefhebber moeten lezen? Welnu:
Proeverijverslag: Bierbeleving Op Maat als verjaardagscadeau
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerWervershoof, 25 mei 2025 – Wederom werd ik ingezet als verjaardagscadeau, deze keer voor een dorpsgenoot die verrast werd door zijn vrienden. Hij kreeg een Bierbeleving Op Maat, met 6 prachtige bieren en bijpassende hapjes.
Wat is abdijbier?
/in Bierhistorie, Bierkennis/door Arjan JonkerAbdijbier is bier dat op de een of andere manier verbonden is aan een abdij. Dat kan met een licentie zijn (zoals bij Grimbergen en Paix Dieu), maar soms gaat het slechts om een verwijzing naar een vroegere abdij in de merknaam. Abdijbier is meestal niet gebrouwen in een abdij, zoals trappistenbier. In België bestaat het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. Daar gelden specifieke voorwaarden voor.
Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving als verjaardagscadeau
/in Bierproeverij/door Arjan JonkerObdam, 2 mei 2025 – Deze vrijdag was ik iemands verjaardagscadeau: iemands zoon werd 30 jaar, en zijn ouders wilden hem verrassen met een bierproeverij bij hen thuis.
Wanneer is Orval op zijn best?
/in Bierkennis, Bierproeverij/door Arjan JonkerHet antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon. Sommigen drinken het liefste de ‘standaard-Orval’ van 6 maanden oud. Maar anderen zweren bij een Orval van 1, 2 of zelfs 4 jaar oud. En een enkeling heeft het bier liever vers, jonger dan 3 maanden. Als je het mij vraagt? 2 jaar.
Het hangt allemaal af van je eigen smaakvoorkeuren. Daarom is het beste antwoord op deze vraag: ontdek het zelf! Bijvoorbeeld met de Orval Thuisproeverij van de Bourgondische Bierkelder. Heb ik zelf al gedaan, met een vriend. Lees het verslag van die ervaring.
Wat is trappistenbier?
/in Bierhistorie, Bierkennis/door Arjan JonkerTrappistenbier wordt gemaakt door monniken, in abdijen van de orde der cisterciënzers. Zij brouwen meerdere biersoorten van verschillende kleuren en smaak, zoals Dubbel, Tripel en Quadrupel. Al die soorten heten dus ‘trappist’. De naam ‘trappistenbier’ duidt dan ook voornamelijk de herkomst aan. Bekende merken zijn La Trappe, Westvleteren en Westmalle.