BIERBLOG

Bier! magazine #66, met biersommelier Arjan Jonker

Ik stond in Bier! magazine! 🤓

Ken je Bier! magazine al? Dit ‘onafhankelijke glossy lifestyle magazine’ over bier bestaat al sinds 2008 en verschijnt vier keer per jaar. En in het laatste nummer (#66)…sta ik!

Waarom zou je dit blad als bierliefhebber moeten lezen? Welnu:

Proeverijverslag: Bierbeleving Op Maat als verjaardagscadeau

Wervershoof, 25 mei 2025 – Wederom werd ik ingezet als verjaardagscadeau, deze keer voor een dorpsgenoot die verrast werd door zijn vrienden. Hij kreeg een Bierbeleving Op Maat, met 6 prachtige bieren en bijpassende hapjes.

Wat is abdijbier?

Wat is abdijbier?

Abdijbier is bier dat op de een of andere manier verbonden is aan een abdij. Dat kan met een licentie zijn (zoals bij Grimbergen en Paix Dieu), maar soms gaat het slechts om een verwijzing naar een vroegere abdij in de merknaam. Abdijbier is meestal niet gebrouwen in een abdij, zoals trappistenbier. In België bestaat het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. Daar gelden specifieke voorwaarden voor.

Bierproeverij thuis, voor een verjaardag

Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving als verjaardagscadeau

Obdam, 2 mei 2025 – Deze vrijdag was ik iemands verjaardagscadeau: iemands zoon werd 30 jaar, en zijn ouders wilden hem verrassen met een bierproeverij bij hen thuis.

Wanneer is Orval op zijn best?

Wanneer is Orval op zijn best?

Het antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon. Sommigen drinken het liefste de ‘standaard-Orval’ van 6 maanden oud. Maar anderen zweren bij een Orval van 1, 2 of zelfs 4 jaar oud. En een enkeling heeft het bier liever vers, jonger dan 3 maanden. Als je het mij vraagt? 2 jaar.

Het hangt allemaal af van je eigen smaakvoorkeuren. Daarom is het beste antwoord op deze vraag: ontdek het zelf! Bijvoorbeeld met de Orval Thuisproeverij van de Bourgondische Bierkelder. Heb ik zelf al gedaan, met een vriend. Lees het verslag van die ervaring.

Wat is trappistenbier?

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier wordt gemaakt door monniken, in abdijen van de orde der cisterciënzers. Zij brouwen meerdere biersoorten van verschillende kleuren en smaak, zoals Dubbel, Tripel en Quadrupel. Al die soorten heten dus ‘trappist’. De naam ‘trappistenbier’ duidt dan ook voornamelijk de herkomst aan. Bekende merken zijn La Trappe, Westvleteren en Westmalle.

Wat is BierbelevingTV

BierbelevingTV: mijn YouTube-kanaal over bier!

Soms moet je niet nadenken, maar gewoon doen. Bijvoorbeeld wanneer je al een tijdje je eigen YouTube-kanaal wilt starten over bier. Zoals ik, vorige week, toen ik mijn allereerst video uploadde. En ja, ik geef toe: ik voel me kwetsbaar…

Genieten tijdens de West-Friese Bierbeleving

Proeverijverslag: De West-Friese Bierbeleving voor de Gemeenschapsveiling

Wervershoof, 4 & 11 april 2025 – Op de Gemeenschapsveiling van Wervershoof bood ik 2 bierproeverijen aan, elk voor 6 personen. Daar kwamen bij elke groep nog 2 personen bij, via de Gemeenschapsveiling van Onderdijk. Natuurlijk werd dat De West-Friese Bierbeleving: louter bieren van eigen brouwers!

Biercheque - dé cadeaukaart voor bier

Biercheque: dé cadeaukaart voor bier

Bier als cadeau is lastig. Want weet jij precies wat diegene lekker vindt? Weet jij welke bieren hij/zij allemaal al gedronken heeft? Hoe kies je uit het tegenwoordig oneindige aanbod? Geen nood: de oplossing is nabij. En die heet: de Biercheque.

Jort en Svenja van Brouwerij Rotjoch

Ontmoet onze West-Friese brouwers (7): Brouwerij Rotjoch

Brouwerij Rotjoch is opgericht door Jort Poeze – eigenaar van Eetcafé De Klinker in Hoorn –,  zijn vriendin Svenja van Klaveren en Jochem Kropff. Aan deze brouwerij klopt alles: de naam, de huisstijl en natuurlijk…de geweldige bieren. Ze brouwen er ‘slechts’ 2, maar dat is alleen maar omdat ze zichzelf aan de allerhoogste standaard houden.

Ik sprak Jort op het terras van De Klinker. Lees het verhaal van de brouwers die bij hun eigen lancering in Proeflokaal Arendsnest de deur uit werden gezet…