Wat is een biersommelier?
Een biersommelier weet veel van bier, in alle opzichten (smaak, typen, historie, brouwtechniek, etc.). Deze kennis kan hij/zij op allerlei manieren inzetten (bijvoorbeeld door brouwers te adviseren over hun bieren) en overdragen (bijvoorbeeld met bierproeverijen of blogartikelen). Een biersommelier is ook bedreven in het maken van zogenaamde ‘foodpairings’: combinaties tussen bier en eten. Kortom: een biersommelier kan jouw bierervaring naar een hoger niveau tillen.
Wat doet een biersommelier zoal?
Een biersommelier:
- Geeft bierproeverijen. Een van de mooiste manieren om kennis te maken met bieren die je nog niet eerder proefde. Daarbij begeleidt door de biersommelier, die mooie verhalen vertelt over het biertype, de brouwer, het bier zelf en de historie erachter.
- Maakt combinaties tussen bier en eten. Bier en kaas. Bier en chocola. Bier en chips. Bier en complete 5-gangendiners, van eenvoudig tot complex. Net als wijn kan bier een gerecht verheffen of onderuithalen – en omgekeerd.
- Beoordeelt bieren op smaak en kwaliteit. Bijvoorbeeld tijdens biercompetities als de Dutch Beer Challenge, of in dienst van brouwerijen die hun bieren naar een hoger niveau willen tillen.
- Adviseert brouwers over hun bieren. Door die kritisch te proeven, smaakafwijkingen te constateren en op basis daarvan feedback te geven.
- Helpt horeca-ondernemingen met hun bierkaart. Welke bieren zet je erop? Hoe deel je de kaart vervolgens zo klantvriendelijk mogelijk in? Een biersommelier verleent deskundig advies, zodat je clientèle terugkeert voor meer.
- Traint horecapersoneel. In hun bierkennis, proefvaardigheden en hoe je elk biertype optimaal serveert (juiste glas, schenkmethode, gastbenadering, etc.).
- Werkt in horecazaken. Daar helpen ze klanten om bieren te kiezen die bij hun smaak passen, nieuwe smaken te ontdekken en goede combinaties te maken met eten.

Biersommelier Arjan Jonker in actie tijdens een bierproeverij
Hoeveel biersommeliers zijn er in Nederland?
Meer dan 500. En geloof het of niet, maar ik was officieel nummer 500. Op een inwoner of 18 miljoen zijn dat er nog steeds niet veel, maar voor een relatief klein land als Nederland nog steeds een prachtig aantal.
En allemaal opgeleid door Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). Daar mogen de oprichters – waaronder Henri Reuchlin – toch trots op zijn. Dat hadden ze nooit gedacht, toen de stichting in 2009 startte met hun opleiding.

Kersverse afgestudeerde internationale biersommeliers (Gräfelfing, Duitsland)
Wie is de beste biersommelier van Nederland?
Nou, ik niet in ieder geval. Nee, dat is geen valse bescheidenheid. Ik ben pas net biersommelier, en heb simpelweg nog veel ervaring op te doen en dingen te leren.
Sowieso is het schier onmogelijk om te bepalen wie ‘de beste’ is. Behalve…we zouden kunnen kijken naar de resultaten van het Nederlands Kampioenschap Biersommelier. Want ja: dat bestaat.
De winnaars van het NK Biersommelier zijn:
- 2024: Léon Rodenburg
- 2023: Dennis Kort
- 2022: Hubert Hecker
- 2018: Pepijn van der Waa

De trotse winnaar van het Nederlands Kampioenschap Biersommelier 2024: Léon Rodenburg
Drinkt een biersommelier iedere dag bier?
Die vraag krijg ik weleens, bijvoorbeeld tijdens een bierproeverij. Het antwoord is: dat verschilt per biersommelier.
Déze biersommelier in ieder geval niet. Sterker nog: er zijn maar dagen dat ik géén bier drink, dan wel. Doorgaans drink ik alleen op weekenddagen.
Waarom? Omdat van een goed glas bier genieten voor mij bij het weekend hoort. Het is mijn beloning na de werkweek. En dan geniet ik ook met opzet, met kleine teugjes van iedere slok.
Maar hé, dat is persoonlijk. Dit is míjn balans. Ik spreek niet voor andere biersommeliers.
Hoe word je biersommelier?
In Nederland kun je biersommelier worden door de opleiding te volgen bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). Er zijn 3 niveaus:
- Bierambassadeur 1: basiskennis
- Bierambassadeur 2: toegepaste kennis
- Biersommelier: hoogst haalbare specialistisch niveau
Op ieder niveau doe je een pittig examen. Pas wanneer je voldoende punten haalt (zowel bij het praktijk- als theoriedeel), mag je door naar het volgende niveau.
Uit ervaring kan ik vertellen dat de opleiding niet alleen goed in elkaar zit, maar vooral heel leuk is om te doen. Als je bierliefhebber bent en je wilt meer weten over bier, beter leren proeven en uiteindelijk misschien zelfs biersommelier worden, dan is StiBON in mijn ogen de allerbeste keuze.