Zelf een onvergetelijke bierproeverij organiseren in 7 stappen
Je wilt lekker je eigen bierproeverij maken voor een gezellige avond met je vrienden, vriendinnen en/of familie. Maar ja, hoe organiseer je een bierproeverij?
Daar ga ik je bij helpen. Hieronder staan 7 stappen die uitleggen hoe een bierproeverij werkt, met enkele tips. Volg ze 1-voor-1 voor een onvergetelijke bierbeleving die jij zélf verzorgde.
- Een datum kiezen
- De bierproeverij samenstellen
- De volgorde van de bieren bepalen
- De juiste glazen kiezen
- Een formulier bij het proeven maken
- De juiste hapjes bij de bieren kiezen
- Een uitnodiging maken
Stap 1: Een datum kiezen
Het is fijn als je een datum geregeld hebt met de groep die je wilt uitnodigen. Anders heb jij straks je bierproeverij klaar, maar duurt het nog weken of zelfs maanden voordat het plaatsvindt. Iedereen weet hoe lastig het is om op korte termijn een dag en tijd te vinden waarop iedereen kan.
Aan de andere kant kost zelf een bierproeverij organiseren tijd. Dus kies een datum die jou genoeg tijd en ruimte geeft om rustig alles tot in de puntjes te regelen.
Stap 2: De bierproeverij samenstellen
De eerste vraag die je waarschijnlijk hebt, is ‘welke bieren kies ik voor mijn bierproeverij’? Om die vraag te beantwoorden, helpt het enorm wanneer je eerst een thema kiest.
Een paar ideeën voor bierthema’s:
- Een Belgische bierproeverij, met uitsluitend Belgische bieren
- Een Tripel-proeverij, met uitsluitend tripelbieren
- Een Bockbier-proeverij, heerlijk voor in de herfst (uiteraard)
Met een klein beetje fantasie kom jij waarschijnlijk op tal van andere, leuke thema’s. Heb je bijvoorbeeld vrienden die zweren bij één bepaalde soort pils, die ze beweren uit duizenden te kunnen herkennen? Daag ze uit en organiseer een blinde pilsproeverij!
Hoeveel bier heb je eigenlijk nodig voor je bierproeverij? Dat hangt ook af van de hoeveelheid die je per bier uitschenkt:
- Schenk je per bier een heel flesje of blikje per persoon uit? Kies dan maximaal 3 of 4 bieren. Hebben ze allemaal een uitzonderlijk hoog alcoholpercentage? Dan is 2 of 3 bieren voldoende.
- Schenk je per bier een glas uit? Kies dan maximaal 4 of 5 bieren. Hebben ze allemaal een uitzonderlijk hoog alcoholpercentage? Dan is 3 of 4 bieren voldoende.
- Schenk je per bier een proefglaasje uit (ongeveer 100-150ml)? Dan is 6 of zelfs 7 bieren mogelijk.
Vóór alles is het belangrijk dat je te allen tijde zorgt voor verantwoord alcoholgebruik. Een bierproeverij draait om het ontdekken en genieten van bier. Niet om ‘zuipen’.
Stap 3: De volgorde van de bieren bepalen
De opbouw van een bierproeverij is belangrijk. Je wilt niet dat iedereen na het eerste of tweede bier ‘vol’ zit van de koolzuur en alcohol.
Het is gebruikelijk om de volgorde van de bieren te rangschikken op de intensiteit van het bier. Die wordt onder andere bepaald door:
- Alcoholpercentage
- Koolzuurgehalte
- Bitterheid
De vuistregel is eenvoudig: werk van ‘licht’ naar ‘zwaar’ bier.
Stap 4: De juiste glazen kiezen
Wist je dat glaswerk een enorme invloed heeft op de smaak van een drank? Ik zal je de uitgebreide uitleg hier besparen, maar geloof me wanneer ik zeg dat er een hele wetenschap achter zit.
Kort gezegd komt het erop neer dat er voor iedere bierstijl een ‘ideaal’ glas bestaat. Maar moet je dan per bier een apart glas hebben? Nee, want er is één type glas dat altijd goed werkt: het proefglas.
Online kun je voor redelijke prijzen aan goede proefglazen komen. Die zorgen ervoor dat de aroma’s van de bieren optimaal tot hun recht komen. Ze zijn ook kleiner dan ‘gewone’ bierglazen, wat ze óók ideaal maakt om proefhoeveelheden uit te schenken.
Maar wil je dat geld er niet voor uitgeven? Kijk dan eens in je glazenkast of je glazen hebt die op een voetje staan, niet te groot zijn en aan de bovenkant naar binnen lopen. Dan kom je al een heel eind.
Stap 5: Een formulier bij het proeven maken
Eén van de leukste dingen van een bierproeverij? Dat iedereen even – heel bewust – stilstaat bij elk bier. En dan is het extra leuk als iedereen wat notities kan maken op een zogeheten ‘proefformulier’.
Er bestaan professionele, goed doorontwikkelde proefformulieren. Die worden gebruikt door biersommeliers en andere mensen die professioneel met bier werken.
Maar voor jouw bierproeverij kun je volstaan met een eenvoudig formulier. Zorg dat daarop in ieder geval ruimte is voor:
- Brouwerij/merk
- Biernaam
- Bierstijl
- Alcoholpercentage
- Uiterlijke kenmerken (zoals de kleur)
- Geurnotities
- Smaaknotities
- Persoonlijke beleving (vindt de proever het bier ‘lekker’)
Zo’n formulier heb je al snel zelf gemaakt. In een simpele tekstverwerker als Word of Google Docs kom je een heel eind. Of…
…je kunt mijn proefformulier downloaden. Gratis!
Stap 6: De juiste hapjes bij de bieren kiezen
Je maakt helemáál indruk als je bij de bierproeverij ook bijpassende hapjes serveert. Maar pas op: ook hierachter schuilt een uitgebreide en complexe wetenschap. Zelfs de beste biersommeliers maken niet zomaar ‘foodpairings’ die gegarandeerd werken.
Mijn advies: speel op safe, bijvoorbeeld met blokjes (verschillende soorten) kaas. Gebruik die vooral om samen te ontdekken hoe de smaken van de kaasjes de smaken van de verschillende bieren beïnvloeden:
- Versterken de smaken elkaar?
- Wordt één van beide lekkerder of juist minder lekker onder invloed van de ander?
- Past het ene kaasje beter bij het ene bier dan het andere? Zo ja, waarom?
Stap 7: Een uitnodiging maken
Na bovenstaande stappen weet je precies hoe je eigen bierproeverij er uit komt te zien. Een extra tip: voorzie ‘m ook van een leuke naam.
Nu kun je – als je daar zin in hebt – ook een uitnodiging maken, bijvoorbeeld met Canva. Hoe gaaf is het om die straks rond te sturen (dit kan natuurlijk ook online). Dit geeft nét dat extra cachet, waardoor iedereen er nóg meer zin in krijgt.
Heb je helemaal geen zin om zelf een bierproeverij te organiseren?
Kan ik me best voorstellen. Het is namelijk best een gedoe. Geef dat gedoe dan maar aan mij, en bestel gewoon een compleet verzorgde bierproeverij.