Vrouwen en bier?!
Vrouwen die bier drinken. Nog steeds zijn er mensen – jawel, mannen én vrouwen – die dat maar vreemd vinden. ‘Ach, vrouwen, die houden toch meer van zoete wijn?’ En áls vrouwen dan bier drinken, zijn het zogenaamd altijd fruitbieren. Amstel Rosé, of zo. ‘Vrouwenbier’, wordt dat dan genoemd.
Het imago van bier als mannendrank is hardnekkig, ja. Maar ook iets van pakweg de laatste 100 jaar. Want nog niet zo lang geleden werd bier door iederéén gedronken, en dat was vanzelfsprekend.
Daarom is het mijn beurt om dat beeld van bier als mannendrank eens goed aan gort te meppen. Want voor iedereen die nog steeds zo denkt – man óf vrouw – je loopt hopeloos achter op de huidige realiteit.
Sterker nog: je loopt zo’n 7.000 jaar achter op de historische feiten. Laten we dáár beginnen, in een gebied dat toen Mesopotamië heette…
Bier gebrouwen door vrouwen
Vrouwen zijn de OG brouwers, de originele biermakers. Toen bier uitgevonden werd, inderdaad duizenden jaren vóór Christus in het gebied dat we nu Syrië en Irak noemen, waren het de vrouwen die deze taak op zich namen.
Je kunt nu heel cynisch opmerken: ‘Ja, natuurlijk, want brouwen was een huishoudelijke taak.’ En ja, dat klopt. Wat dan nog? Waarom zouden hun inspanningen daarom minder waard zijn? Of erger nog, een vorm van onderdrukking door mannen?
Priesteressen en ondernemers
In onder andere Egypte werden brouwende vrouwen letterlijk opgehemeld: ze werden als priesteressen gezien, die in nauw contact stonden met de goden. Brouwen was immers een mythisch proces toentertijd; niemand wist precies hoe water en graan in bier veranderden.
Denk ook niet dat deze brouwers van het eerste uur geen ondernemerschap toonden. Integendeel: het duurde niet lang voordat ze hun bieroverschot verkochten in de eerste pubs avant la lettre.
Pas in de middeleeuwen – toen bier een industrie werd – gingen mannen zich bemoeien met brouwen. Maar zelfs toen stond er bijna altijd óf een echtpaar aan het hoofd van een brouwerij, óf een weduwe. Want als de man overleed, hertrouwde de vrouw normaal gesproken niet. Zij leidde dan zelf het brouwbedrijf.

Zo zag een Egyptische brouwerij eruit, met een hoofdrol voor – jawel – vrouwen!
Ontwikkeling, optimalisatie en verfijning
Brouwen was dus duizenden jaren het domein van de vrouw. In die gigantische periode hebben zij het brouwproces aan alle kanten ontwikkeld, geoptimaliseerd en verfijnd.
Denk dáár maar eens aan, wanneer je straks van je volgende bier geniet. Want vanaf dat bier is er een directe lijn te trekken naar de eerste vrouwen die brouwden, langs al hun inspanningen en vernuftigheden. Elke slok heb je ook aan hén te danken.
Vrouwen brouwen nog steeds!
Heden ten dage bestaat er een brouwerij die Gebrouwen door vrouwen heet. Dat is hun marketingstrategie, hun unique selling point, omdat in onze tijd bier gemaakt door vrouwen als uitzondering geldt. Het valt op in de schappen. Eigenlijk is dat jammer: dat brouwende vrouwen blijkbaar zó opvallen, dat het een verkoopargument wordt.
Weet dat Nederland – en welzeker de hele wereld – vele vrouwelijke brouwmeesters kent. In dat beroep krijgen ze helaas nog altijd te maken met vooroordelen. Mede om die reden zijn ze verenigd onder de vlag Pink Boots Society.
De Pink Boots Society maakt zich sterk voor alle vrouwen (en non-binaire personen) in de ‘gefermenteerde/alcoholische drankenindustrie’. Want er zijn niet alleen vrouwelijke brouwers, maar óók vrouwelijke:
- Biersommeliers
- Bierverkopers
- Café-eigenaren
- etc.
Dus, bier en vrouwen? Dat zouden we de normaalste zaak van de wereld moeten vinden.
Bier voor vrouwen
‘Vrouwenbiertjes.’ Er zijn mensen die daarnaar zoeken, online. Gelukkig vinden zij niet wat zij denken te zoeken.
Want bovengenoemde brouwerij Gebrouwen door vrouwen domineert de zoekresultaten als het om termen rondom ‘vrouwen’ en ‘bier’ gaat.
De bieren die zij verkopen zijn niet de typische bieren die sommigen associëren met een ‘vrouwenbiertje’ (lees: fruitbieren als Kriek). Zo brouwen ze een Tripel, Saison en Weizen.
Laat ik het zo zeggen: vrouwen die bier kennen, drinken net zo divers als mannen die bier kennen. En zo komen we bij de volgende verklaring:
Waarom vrouwen vaak geen bier drinken
Bierconcerns hebben decennialang hun marketingkanon op mannen gericht. Dat heeft effect.
Heinekens ‘Walk-in Fridge’.
Bavaria’s Malt-reclame met Don Johnson en schaars geklede dames.
Amstels knusse campagne met die 3 olijke vrienden.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het schijnt ook zo te zijn dat brouwerijen bang waren een ‘verwijfd’ imago te krijgen, wanneer zij hun reclames (ook) op vrouwen richtten.
Ik kan er natuurlijk niet omheen: bovenstaande reclamecampagnes misten hun doel niet. En ja ik heb er óók om gelachen, die inloopkoelkast.
Daarbij schijnt het zo te zijn dat veel van dit soort campagnes juist door vrouwen bedacht zijn. Go figure.
Het zal allemaal niet geholpen hebben om vrouwen het idee te geven dat bier ook voor hen is. Maar is dat het enige? Of zijn er meer redenen?
In een artikel uit 2010 lees ik:
[Vrouwen] denken er dik van te worden. Maar in bier zitten minder calorieën dan in wijn, dus dat hoeft geen excuus te zijn.”
(bron: businessinsider.nl) |
Maar er is veel meer, zo blijkt uit een artikel uit 2015. Dat noemt veel andere, opvallende verklaringen voor het achterblijven van vrouwen waar het om bier drinken gaat:
Zo zou het oerinstinct bij vrouwen in de weg zitten. Want voor de eerste mensen betekende de smaak bitter ‘gevaar’. Dat zou weleens giftig kunnen zijn! Bij mannen schijnt dit instinct dan een stuk minder sterk te zijn.
Daarnaast is bier volgens het artikel ‘pas na enkele glazen lekker’. Vrouwen zijn dan allang overgestapt op iets lekkerders, terwijl mannen om wat voor reden dan ook volhouden.
Ook gruwen vrouwen van de boeren die het koolzuur in het bier nu eenmaal opwekken, zodat vrouwen de drank liever mijden. Zegt het artikel.
Dan doen vrouwen- en mannenbladen nog een duit in het zakje. Vrouwenbladen zijn negatief over alcohol, terwijl mannenbladen bijvoorbeeld het groepsgevoel van bierdrinken benadrukken. Ook omdat mannen blijkbaar van nature groepsgerichter zijn, en vrouwen meer neigen naar 1-op-1-contact.
Ook zijn mannenbladen blijkbaar vaak negatief over drinkende vrouwen. Vrouwen gaan daar dan vervolgens onbewust naar handelen.
En, tot slot, mannen zijn groter dan vrouwen. Daarom hebben zij meer calorieën nodig om genoeg energie te hebben.
(bron: trouw.nl)
Er is alleen een probleem met die argumenten: ze gaan ongetwijfeld allemaal over PILS. Want ‘bier is pas lekker na enkele glazen’? Dat slaat helemaal nergens op. Van veel bieren moet je niet eens meerdere glazen drinken, omdat je dan onder tafel ligt. En er bestaan veel bieren waarbij de smaak ‘bitter’ geen of nauwelijks een rol speelt.
Maar…klopt het eigenlijk wel dat ‘vrouwen geen bier drinken’?
Misschien is alles wat hierboven staat, wel (deels) gebaseerd op de grootste verkeerde aanname van allemaal. Namelijk dat vrouwen geen bier zouden drinken. Wat nu als er gewoon heel veel vrouwen zijn die wél bier drinken? Goed, misschien niet zo veel als mannen, maar wel een hele grote groep.
Uit datzelfde 2015 was er overigens een groot onderzoek van AB InBev, dat een heel ander beeld schetst van vrouwen en bier. Daaruit bleek namelijk dat 75%(!!!) van de vrouwen bier drinkt, en 40% minstens eens per week. (bron: biernet.nl)
Dát zijn nog eens cijfers. En een heel recent artikel in de Telegraaf onderschrijft die bevindingen.
Biersommelier Fiona de Lange is het ook een doorn in het oog, dat beeld dat bier niet voor vrouwen is. Tegelijkertijd geeft ze ook toe dat onder te veel vrouwen de vooroordelen die hierboven staan, nog steeds leven – om van mannen niet te spreken. (bron: bndestem.nl)
Sámen bier ontdekken
Dus we zijn er nog niet. Zolang we maar niet teruggaan naar het beeld dat in 2010 nog leefde. In een artikel uit dat jaar lees ik namelijk het volgende, neerbuigende stuk:
“We moeten vrouwen een beetje opvoeden, door hen beter bekend te maken met de lekkere biertjes”, stelde bierkenner Ariël Meeusen. Meeusen ontwikkelt onder de naam Puur Zeeuws concepten om bier drinken te stimuleren. “Maar het ligt zeker niet aan de vrouw zelf. De smaken van biertjes zijn te weinig gericht op de vrouw en de supermarkten weten vrouwen niet goed te bedienen.”
“En wat te denken van de flesjes en glazen? Het moet allemaal eleganter en hoffelijker. Ik vergelijk de flesjes met parfums. Die worden elke keer mooier gemaakt. En ook de glazen kunnen sierlijker. Ook zie ik mogelijkheden in het verkopen van bier gecombineerd met chocolade.” (bron: businessinsider.nl) |
Die ideeën hebben we gelukkig achter ons gelaten. Toch valt er nog een wereld te winnen. Een wereld waarin sommige mannen bier (lees: Pils) zich niet toe-eigenen, en waarin het vanzelfsprekend is dat elke vrouw openstaat voor het immense spectrum aan smaken dat bier te bieden heeft.
Want iemand die roept ‘ik lust geen bier!’ (of dat nu een man of vrouw is), roept eigenlijk: ‘ik lust geen Pils!’ Fair enough. Maar bier is dan ook veel méér dan Pils. Laten we dat vooral sámen ontdekken. 😊