Op bierbedevaart naar…Normandië!
Normandië staat niet bekend om z’n bieren. Bier was dan ook geen overweging bij onze vakantiekeuze dit jaar. En toch vond ik enkele pareltjes, want de regio herbergt wel degelijk een aantal mooie brouwerijen en dito bieren.
Naar Normandië ga je in 1e instantie natuurlijk vanwege D-Day. We bezochten onder andere Utah Beach, Omaha Beach en Pointe du Hoc. Een niet te onderschatten stuk geschiedenis, dat we nooit mogen vergeten – zeker niet in deze rare tijden. Onze dochters leren erover op school, maar op de vele historische plekken en in de musea gaan D-day en de oorlog pas écht leven.
En áls er een drank is waar de regio bekend om staat, dan is het wel appelciders en appelbrandewijn (Calvados). Hebben we óók geproefd; lekker aardse varianten, waarbij je de grond waarop de appels groeiden nog kunt proeven.
Lokale craftbrouwers in Normandië
Maarrrr…bier speelde wel degelijk een rol tijdens mijn vakantie. Het is iedere reis mijn missie om lokale brouwerijen te ontdekken. Het liefst door een bezoek, maar minimaal door hun bieren te vinden en proeven.
Ik kwam ze al snel tegen, de Normandische bieren. Het zal je ook vast niet verbazen dat brouwerijen aldaar de oorlogsgeschiedenis als inspiratie gebruiken. Met name Brasserie Artisanale de Sainte-Mère-Eglise, van wie ik o.a. dronk:
Utah Beer American IPA
D-Day Landing Beaches Blond
Daarnaast dronk ik op een terras bij Omaha Beach de:
D-Day IPA
Gebrouwen door Brasserie Artisanale des 2 Caps, in een collab met Amerikaanse brouwerij Veterans United Craft Brewery. Heel bijzonder.
Stuk voor stuk goede bieren. Maar mijn beste ontdekkingen waren deze parels:
Jouluvana 2024 Sahti
Gebrouwen door Coupe Gorge Brasserie.
Sahti is een heel bijzonder biertype uit Finland, een zogenaamde ‘farmhouse ale’ gebrouwen met bakkersgist, in principe zonder hop en (…).
Ik zal er nu niet al te diep op ingaan, maar kenners zullen aanvoelen dat de brouwer noodzakelijke concessies moest doen om dit bier gebotteld en houdbaar te krijgen. Maar de kenmerken van een ‘echte’ Sahti waren wel degelijk aanwezig. Het was vooral een voortreffelijk kruidig bier, in balans.
Imperial Stout Calva Barrel
Gebrouwen door Brasserie Yata.
Jawel, een barrel aged bier, gerijpt op Calvados-vaten – een Normandisch streekproduct. De appeltonen waren subtiel maar duidelijk merkbaar aanwezig. Pracht van een bier!
Hele gevarieerde Amber-bieren
Opvallend in Frankrijk: bijna elke brouwerij heeft wel 1 of meerdere ‘Amber-bieren’ in het assortiment. Maar welk biertype dat precies is? Sommige benaderen een Dubbel, andere meer een Red Ale, en een derde is weer opvallend kruidig. Wellicht kan een kenner van Franse bieren hier meer licht op schijnen?
En zo is mijn vakantie alweer achter de rug, met enkele verrassende bieren achter de kiezen.
Dus…hoe was jóuw vakantie? 😊