Op bierbedevaart naar…Gulpener!
Als tiener heb ik ooit – het moet 1998 geweest zijn – een bierproeverij gedaan bij Gulpener. Ik was 17 jaar, kun je nagaan. Het duurde tot 27 mei 2024 voordat ik terug was. Niet slechts als bierliefhebber, maar ook als brouwer. Nou ja…min of meer dan.
Geen idee wat ik in 1998 gedronken heb aldaar. Toentertijd wist ik bijna niets van bier. Pils was mijn wereld, en andere bieren vond ik waarschijnlijk maar vreemd. Toch was het een eerste zetje op de weg naar het biersommelierschap, waar ik me nog steeds op bevind.
En die weg, zo blijkt, leidde me ook weer langs Gulpener. Want daar vond de brouwles plaats voor de opleiding Bierambassadeur 2 van StiBON. Als groepsopdracht moeten we een bier ontwikkelen, dat we op 27 mei zelf gingen brouwen in het Gulpener BrouwLokaal.
Dichtbij het brouwproces
Dus daar stonden we, met z’n 16-en, in de microbrouwerij, ons te vergapen hoe de zorgvuldig uitgekozen mouten in de ketel gestort werden. Toegegeven: ik heb zelf niet heel veel gedaan. Dat kan ook niet met zo veel mensen.
Desalniettemin was ik nooit dichter bij het brouwproces. Enorm interessant om dat zo mee te maken.
Oefenen als biersommelier
De rest van de dag kregen we les van de brouwmeester van Gulpener, Bas Jacob. Tijdens die les mocht ik nog een bier presenteren: de Gulpener IJsbock. Bij die presentatie kruip je in de huid van een biersommelier, en bespreek je met de groep wat eenieder ruikt en proeft. Natuurlijk een goede oefening voor iemand die met regelmaat bierproeverijen geeft.
Om de dag compleet te maken, kregen we een uitgebreide rondleiding door de hypermoderne brouwerij.
Voordat we het wisten, liep het tegen 18u en was de brouwles voorbij. Tijd om het golvende Limburgse landschap weer te verruilen voor de vlakke West-Friese polders. Daarmee duurde mijn bezoek aan Gulpen veel te kort. Reden genoeg om daar snel weer terug te keren en langer te genieten van de omgeving én de bieren.
En het bier dat we brouwden? Dat krijgen we – wanneer het klaar is – opgestuurd. Wanneer het zover is, zal ik het ook op dit blog presenteren. Stay tuned!