Groot interview in het Noordhollands Dagblad 😍
Op donderdag 23 januari stond ik met een paginagroot artikel in het Noordhollands Dagblad, omdat ik de 500e biersommelier van Nederland was geworden. Hieronder kun je het artikel integraal lezen.
Vijf vragen aan Arjan Jonker, de 500e gediplomeerde internationale biersommelier van Nederland
Ruim een jaar geleden zat copywriter Arjan Jonker (44) een beetje in een dip. Wilde hij dit tot zijn pensioen blijven doen? Het antwoord was nee…én ja. Stukkies schrijven oké, maar dan wél over een onderwerp waar het hart vol van is en de mond van overloopt: bier! En dus begon hij bij StiBON aan de opleiding internationaal biersommelier. Deze week kreeg hij zijn diploma.
1) Arjan, jij bent de 500e biersommelier van Nederland. Gefeliciteerd, hoogste tijd voor een rondje dus? Wat drink je zelf?
Dat is een onmogelijke vraag, simpelweg omdat er te veel goede bieren bestaan. Maar mocht ik ooit stranden op een onbewoond eiland met één bier, laat het dan de Rochefort 10 zijn: een zwaar, donker trappistenbier van maar liefst 11,3%. Daar kan ik rustig een uur over doen, het liefst met een hapje erbij dat net zo smaakvol is. Bijvoorbeeld een toastje met blauwaderkaas.
2) Dus tijdens je midlifecrisis besloot je biersommelier te worden? Was een motor te duur?
Haha! Zelf zeg ik altijd: dat was minder ingrijpend dan mijn gezin verlaten. Maar serieuzer: in 2023 zat ik echt in een dip. Ik vroeg mij af of ik tot mijn pensioen alleen maar copywriter wilde zijn. Het antwoord was eenvoudigweg ‘nee’. Dus toen moest ik nadenken over wat ik nog meer zou willen. Ik kwam uit op ‘iets met bier’, omdat ik al heel lang liefhebber ben en het me een onwerkelijk maar onweerstaanbaar idee leek om daarmee mijn geld te verdienen. Maar dan moest ik wel mijn bierkennis serieus uitbouwen. Toen bleek ik ‘gewoon’ een opleiding tot biersommelier te kunnen volgen, bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). Ik schreef me direct in voor het 1e deel, zonder er te veel druk op te leggen: in eerste instantie wilde ik gewoon iets doen wat ik leuk vond. Of het méér zou worden, zou ik wel zien. Nou ja, we zijn zo’n 16 maanden verder, en nu ben ik dus de 500e biersommelier van Nederland.
3) Je hebt inmiddels Bierbeleving opgericht, wat houdt dat precies in?
Onder Bierbeleving verzorg ik bierproeverijen in heel West-Friesland. Dat kan bij iemand aan huis of een andere locatie zijn, op maat of volgens een vast thema. Zo heb ik de West-Friese Bierbeleving (6 bieren van 6 brouwerijen uit onze regio) en Historische Bierbeleving (7.000 jaar bierhistorie, verteld aan de hand van 7 historische bieren) ontwikkeld. Inmiddels ben ik ook begonnen met het organiseren van open bierproeverijen. Zo geef ik deze maand 2 alcoholvrije proeverijen in Wervershoof, in het kader van Dry January.
Ook kan iedereen mij inhuren als biersommelier. Bijvoorbeeld cafés die een proefavond willen organiseren, maar zelf niet goed weten hoe.
Daarnaast wil ik dolgraag als tekstschrijver voor bierondernemers werken. Dus bijvoorbeeld brouwerijen, webwinkels of horeca. De eerste klussen zijn al binnen!
4) En hoe zit het ondertussen met de bierbeleving in West-Friesland? Gaat het nog steeds vooral om de kwantiteit (heel veel pils) of komt er al wat meer oog voor de kwaliteit?
Ja, in West-Friesland kennen we nog een sterke zuipcultuur. Toch zie ik om me heen steeds meer dat mensen kiezen voor kwaliteitsbier, omdat smaak en beleving steeds belangrijker worden. ‘Drink minder, drink beter’ is inmiddels een bekende uitspraak in de bierwereld, en dat is precies wat ik wil promoten. Alcohol ligt niet voor niets onder een vergrootglas. Ik geloof dat bier goed te combineren is met een gebalanceerde, gezonde levensstijl. Zelf drink ik relatief weinig. Maar áls ik drink, drink ik met opzet en geniet ik van elk teugje. Als ik die mentaliteit een beetje kan stimuleren in West-Friesland, zou dat fantastisch zijn.
5) De microbrouwerijen schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond, inmiddels zie je ook de ene na de andere weer omvallen. Ben jij op deze manier niet heel snel weer ’boventallig’ als biersommelier?
Ja, het aantal brouwerijen loopt terug. Dat kon ook bijna niet anders, want op het hoogtepunt waren er meer dan 900 brouwerijen in Nederland. Degene die overblijven, zullen hopelijk floreren en nóg betere bieren gaan brouwen. Het is wel ontzettend jammer dat er ook hele goede brouwerijen verdwijnen.
Toch vrees ik er absoluut niet voor dat daarmee een overschot aan biersommeliers krijgen. Want er is nog heel veel werk te verzetten. Zo is er veel vraag naar bierproeverijen, hebben veel horeca-gelegenheden behoefte aan advies over bijvoorbeeld hun bierkaart of bier-spijscombinaties, en zijn er steeds meer mensen die meer willen weten over (goed) bier. Het is onze taak om de biercultuur in Nederland verder te versterken, zodat we nooit meer afglijden naar de pilswoestijn die Nederland vóór de eeuwwisseling nog was.
6) Kan iedereen zomaar biersommelier worden?
Ja, dat kan. Want – en dit is geen valse bescheidenheid – als ik het kan, kan iedereen het. Zelf was ik nog heel onervaren als bewuste proever, bijvoorbeeld. Maar bij StiBON weten ze je vaardigheid daarin heel goed, stapje voor stapje, te ontwikkelen. De opleiding is goed opgebouwd, in 3 delen. Na elk deel doe je een serieus examen, waarbij je zowel je bierkennis als proefvaardigheid moet bewijzen. Maar als je genoeg oefent en studeert, is de opleiding zeker voor iedereen haalbaar.
Niveau 1 van de opleiding zou ik zelfs iedere bierliefhebber aanbevelen, of je nu biersommelier wilt worden of niet. Want 6 avonden met medeliefhebbers bieren proeven en je bierkennis uitbreiden – wie wil dat nu niet?

De titel kan verwarrend zijn: nee, ik ben NIET weg bij mijn gezin. Integendeel!