Ik stond in Bier! magazine! 🤓
Ken je Bier! magazine al? Dit ‘onafhankelijke glossy lifestyle magazine’ over bier bestaat al sinds 2008 en verschijnt vier keer per jaar. En in het laatste nummer (#66)…sta ik!
Waarom zou je dit blad als bierliefhebber moeten lezen? Welnu:
Vanwege de vele reportages in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld over brouwers in een regio of niet-te-missen biercafés in een stad. Maar ook vanwege de interviews met de grootste namen uit de bierwereld.
Nu behoor ik absoluut niet tot de laatste categorie, maar toch vroegen ze mij voor de nieuwe rubriek ‘Biersommelier’. Daarin mocht ik aan de hand van allerlei vragen vertellen over mijn biervoorkeuren. Nu het blad al even terug is verschenen, laat ik je de tekst graag lezen. Kun je mij wat beter leren kennen. 😉
Komt ‘ie:
Woonplaats: Wervershoof
Geboren in: Hoorn
Beroep: Zelfstandig tekstschrijver & biersommelier (ik hoop in de toekomst op veel opdrachten in de bierwereld!)
Drinkt bier sinds: 1996
Favoriete Nederlandse brouwerij: Een brouwerij die helaas sinds 2023 niet meer bestaat: SNAB. Daar ben ik nog steeds een beetje verdrietig over. Ik mis onder andere hun IJsbok.
Favoriete Belgische brouwerij: Abdij Notre-Dame de Saint-Remy Rochefort, omdat zij het bier maken dat speciaal voor mij gebrouwen lijkt te zijn: Rochefort 10.
Favoriete brouwerij rest van de wereld: Nøgne Ø, al was het maar om hun onwaarschijnlijk lekkere alcoholvrije milkstout, de Svart/Hvit.
Beste pilsner van de wereld: Jever Fun. Niet het lekkerste (de alcohol laat toch een merkbaar gat achter), maar misschien wel het knapste gebrouwen. Ga er maar aan staan: het moeilijkst te maken bier op de moeilijkste wijze brouwen (alcoholvrij dus). En dan zó’n resultaat…
Beste speciaalbier van de wereld: Tja, de Rochefort 10 dus. En dan het liefst in combinatie met het recept dat Arvid Bergström speciaal bij dit bier bedacht in zijn boek Proef Bier: suikerbrood uit de oven met roomboter, roquefort en bierstroop. Bedankt, Arvid!
Mooiste bierervaring: Die moet nog komen, hopelijk. Maar tot nu toe: het voltooien van de StiBON-opleiding, waarbij ik als kers op de taart ook nog eens officieel de 500e biersommelier van Nederland werd.
Mooiste bierfles of -blik: Ook al iets wat niet meer bestaat: de oude etiketten van Scheldebrouwerij, met die prachtige illustraties. Zelf vonden ze die geloof ik oubollig, en ze kunnen vast aantonen dat ze nu beter opvallen in het schap of iets dergelijks. Maar ik mis die karaktervolle tekeningen, ingeruild voor een in mijn ogen nogal generieke huisstijl, hoe ‘fris’ ook.
Mooiste bierglas: Makkie: het handgeblazen ‘maanglas’ van Paix Dieu. Met dat ietwat scherpe randje waar je je lippen tegenaan zet, zodat al je zintuigen op scherp staan om het prachtige bier optimaal te ontvangen.
Favoriete bier/spijscombinatie: Moersleutel Motorolie met BonBonBloc Melk Praliné. Eerst je gehemelte en tong plamuren met de pralinéchocola, dan een slok nemen. Eerst spoelt het intense bier de smaak van de chocola weg, om vervolgens weer langzaam door te breken, voller en zoeter dan daarvoor.
Favoriete biercafé: ‘Hèt Café’ in mijn woonplaats, Wervershoof. Een fantastisch biercafé met dito bierkaart, waar een klein dorp als het onze misschien wel helemaal geen recht op heeft. Ik mag mijn handjes dichtknijpen!
Favoriete locatie voor een bierreis: Lastig, maar dan kies ik toch voor heel België, waar ik nog veel te weinig geweest ben in die hoedanigheid. Brussel, Brugge en Gent mag ik in ieder geval alvast afstrepen.
Leukste/mooiste bierreclame: Een gouwe ouwe: van Bavaria Malt, de versie waarin Marco van Basten de dop van de fles schiet. Die herinner ik me nog uit mijn jeugd, en nu toon ik het filmpje tijdens mijn alcoholvrije bierproeverij.
Beste bierpodcast: The Beertenders, van Itamar Vos en Dennis van Veen. Die bingede ik in de weken vóór mijn StiBON1-examen. Daar heb ik toen veel aan gehad om me extra goed voor te bereiden.
Mooiste bierboek: Minder Trammelant in Bierland van Rick Kempen en Marco Philipsen. Toegegeven: het is inmiddels wat verouderd, aangezien er sinds 2007 bizar veel gebeurd is op biergebied. Maar als tekstschrijver ben ik groot fan van de schrijfstijl. Het boek is – naast een viering van bier – ook één groot taalfeest.
Favoriete muziek bij bier: Muziek van mannen met donkere, zware stemmen, waarbij ik dan donkere, zware bieren drink, bij voorkeur op donkere avonden met zware buien. Tom Waits, Nick Cave, Leonard Cohen, John Moreland…héérlijk…
Zou wel eens bier willen drinken met: Een Hollandse brouwer rond 1450. En dat ik dan een middeleeuwse bierproeverij krijg. Ik ben zó benieuwd hoe die bieren zich verhouden tot onze hedendaagse biertypen – met name degene die gebaseerd zijn op recepten van toen.
Mijn volgende bier: IJwit van Brouwerij ’t IJ, want dat is het eerste bier van de proeverij die ik aankomende vrijdag geef voor de Ondernemersvereniging Wervershoof.
BIER! magazine wordt uitgegeven door Birdy Communicatie, de man erachter heet Fedor Vogel.