Ontmoet onze West-Friese brouwers (3): Borst Bier
Rik Borst is de oprichter van Borst Bier, een bescheiden brouwerij met 3 bierstijlen in het assortiment. Bieren die hij zelf ontwikkelde, met een bijzondere assistent: zijn moeder!
Vanwaar jouw liefde voor bier?
“Zoals iedereen begon ik met pils drinken. Maar op den duur ontdekte ik speciaalbier, en dronk ik dat meer en meer. Meer was er niet nodig om mijn interesse te doen groeien.”
Wanneer en waarom begon je zelf te brouwen?
“Bij de Hema vond ik een bierbrouwpakket. Toen realiseerde ik: hé, het is dus mogelijk om thuis te brouwen! Maar die van de Hema was wel heel simpel: beetje water toevoegen en vergisten. Dat vond ik niet spannend genoeg.
Ik heb toen meteen wat spullen aangeschaft, zoals tweedehands pannen van 40-50 liter. Daarnaast maakte ik zelf een filter, en van een pastamolen maakte ik een schrootmolen om het mout te schroten. Heel low budget allemaal. Afhankelijk van de bierstijl kon ik daarmee maximaal 45 liter brouwen.
In het begin probeerde ik veel, zonder te weten wat er precies uit zou komen. Zo ontdekte ik wat er allemaal mogelijk was. Langzaam maar zeker ging het beter, en kwam er uit de ketels wat ik van tevoren in mijn hoofd had.
Dat is nu allemaal zo’n 10 jaar terug.”

Wanneer kreeg je het idee dat brouwen méér kon zijn dan een hobby?
“Dat was in 2018. Eigenlijk wilde ik toen een café met brouwerij beginnen. Want huurbrouwer worden of zelfs een eigen productiebrouwerij? Daar waren er al zo veel van. Maar een brewpub-concept openen en daar een hele beleving omheen bouwen? Een mooi proeflokaal maken? Dat leek me veel leuker én commercieel interessanter.
Toen ben ik wel alvast met de brouwerij begonnen. Want ik dacht: als ik al wat afzet heb en naam begin te maken voor mezelf, is het ook makkelijker om te beginnen met een café. Ik huurde brouwcapaciteit, eerst bij Brouwerij De Werf in Enkhuizen, maar zij waren niet helemaal ingericht op huurbrouwers. Daarom brouw ik sindsdien bij Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Daar mag je ook meehelpen, wat ik leuk vind. Ik haalde daar zelf mijn bier op, met een trekker en platte wagen. Waarschijnlijk ben ik de eerste ooit die het zo deed. Maar het scheelde transportkosten!
Om mijn kennis van bierstijlen en smaakafwijkingen te vergroten, volgde ik in 2019 ook de Bierambassadeur 1-opleiding van StiBON. Samen met mijn moeder! Zij was in die tijd ook mijn brouwassistent. Dat was heel leuk om samen te doen: ik maakte de recepten, maar samen stonden we aan de ketel. En ze hielp met afwassen, spoelwater halen, dingen klaarzetten, etc. Zo ging het allemaal een stuk sneller…en gezelliger!
Het café is er uiteindelijk niet gekomen. In 2019 ben ik wel naar panden gaan kijken, maar uiteindelijk lukte het niet. Daar ben ik achteraf heel blij mee, omdat niet veel later de pandemie uitbrak…”
Was je brouwerij direct een succes?
“Tja, wat is succes? Mijn ambitie om een café te openen is niet gerealiseerd. Toen dat niet doorging, kwam alles op een laag pitje te staan.
Dus nee, ik heb niet bereikt wat ik wilde bereiken. De markt is nu ook nog verzadigder dan toen. Bier verkoopt niet vanzelf. Maar ik heb een klein plekje in de markt gevonden.”
Wat is het sterkste verhaal uit jouw brouwerijgeschiedenis?
“Die keer dat ik middenin de nacht wakker gebeld werd. Of ik nog bier had! Want ja, dat staat toch op je website, dat je bier hebt? Haha! Ik heb hem vriendelijk verzocht te wachten tot de volgende morgen.”
Wat is volgens jou je beste bier?
“Mijn Betrouwbaar Blond. Maar dan moet je wel van wat bitterder en hoppiger blond houden. Hij is dus niet echt zoals de Belgische traditionele blond. Het is ook geen IPA. Het zit er tussenin.”
Wat brengt de toekomst voor jouw brouwerij?
“Helaas heb ik besloten om te gaan stoppen. Ik maak mijn voorraad nog op, maar dat is dan het einde voor Borst Bier. Dat heeft met allerlei dingen te maken, maar laat ik het erop houden dat ik te weinig perspectief zie om ermee door te gaan.”
Tot slot: wat is jouw kijk op de West-Friese biercultuur?
“Die mag wel iets minder traditioneel worden. Veel mensen drinken nog uitsluitend pils, of beginnen speciaalbier net te ontdekken. Hopelijk worden dat er de komende jaren veel meer.”

