Waarom slaat bier dood in mijn glas?
Slaat je bier direct of snel dood in je bierglas? Dat kan meerdere redenen hebben:
- Je glas is vettig
- Je hebt nét vet gegeten
- Je glas komt uit de vaatwasser
- Je bier is te koud
- Je glas is te koud
Wat is ‘dood bier’ eigenlijk?Als iemand zegt dat hij/zij een ‘dood biertje’ heeft, bedoelen ze vrijwel altijd dat al het schuim verdwenen is. En juist die schuimkraag is zo belangrijk voor de bierbeleving. Daarom doet men er vervolgens alles aan om dat schuim terug te krijgen. Maar dat komt meestal niet ten goede aan het bier zelf… |
5 redenen waardoor bier doodslaat
1. Een vettig glas
Bier houdt niet van vet. Wanneer glazen niet goed gewassen zijn, blijft juist vaak vet achter. Zodra het schuim daarmee in aanraking komt, verdwijnt het – snéller dan sneeuw voor de zon.
De reden is als volgt: schuim bestaat uit ontelbare kleine belletjes. Die worden bij elkaar gehouden door een heel dun laagje water en eiwitten. Vet breekt de structuur van de eiwitlaag af. Zo spatten ze razendsnel uiteen, en verdwijnt dus je schuim.
Hoe herken je een vettig bierglas? Kijk naar je ingeschonken bier. Zie je belletjes aan de binnenkant, ónder de schuimkraag? Dan is je glas op die plekken vet.
2. Vet op je lippen
Vet op je lippen is net zo funest als vet in je glas. Dus heb je bijvoorbeeld net een dressing gegeten, of mayonaise? Reken maar dat je schuimkraag daarop reageert zodra je een slokje neemt.
De reden is als bovenstaand: het vet breekt de eiwitlaag van de schuimbelletjes af, die vervolgens uit elkaar spatten.
3. Bierglas uit de vaatwasser
Stop jij je bierglazen altijd in de vaatwasser? Funest, in meerdere opzichten.
Allereerst is je vaatwasser waarschijnlijk niet vetvrij, dus komen je glazen er vettig uit. Je was er immers ook je borden mee, met vaak vettige etensresten.
Daarnaast tast een spoelmiddel met zout het glazuur van je glas aan. Juist aan dat glazuur blijft schuim zo mooi plakken.
Tot slot kan er na verloop van tijd een laagje wittige aanslag op je bierglazen verschijnen. Dat komt omdat schoonmaakmiddel voor vaatwassers gewoonweg te agressief is voor je delicate glazen.
4. Te koud bier
Hoe kouder je bier, hoe minder schuim. Want in koud bier lost koolzuur beter op. Dan komt er minder koolzuur vrij bij het inschenken, en dus krijg je minder schuim.
Daarnaast bewegen moleculen minder snel in koud bier. Dan is de schuimvorming ook minder intensief dan bij warmer bier.
5. Te koud glas
Er bestaat nogal eens discussie over: moet je bier inschenken in een vochtig/nat glas, of een kurkdroog glas?
Het antwoord: de enige reden om je bierglas te spoelen, is om die kouder te maken. In een kouder glas krijg je minder bierschuim. Bij pils kan dit gewenst zijn, omdat het anders te veel schuimt.
Maar schenk je thuis een mooi speciaalbier uit? Doe dat dan in een mooi, droog glas op kamertemperatuur. Dan krijg je veel eerder een mooie schuimkraag.
Hoe voorkom je dood bier?
Wat te doen tegen dood bier? Het volgende:
- Zorg voor schone glazen
Was ze met de hand in warm sodawater. Spoel ze goed na. Maak ze droog met een niet-pluizende doek. Stop je glazen nooit in de vaatwasser. - Veeg je mond goed schoon bij vettig eten
Zorg dat je altijd een (vochtig) servet bij de hand hebt. Maak je lippen goed schoon vóór iedere slok. - Schenk je bier niet te koud in
Hoe kouder je bier, hoe minder bierschuim. Houd de volgende vuistregel aan: alcoholpercentage = schenktemperatuur. - Zorg voor droge glazen op kamertemperatuur
Koude glazen produceren minder schuim. Door te spoelen worden ze koud. Gebruik liever glazen op kamertemperatuur. Tenzij je te veel schuim bij pils wilt voorkomen.
Kun je dood bier weer levend maken?
In principe kun je ‘dood bier’ weer levend maken. Bekende methodes zijn je bierglas schudden of een servet in je bier dopen. Maar alsjeblieft: doe het niet. Doe DIT niet:
Je kunt namelijk betogen dat je bier helemaal niet ‘dood’ is, ondanks de ontbrekende schuimlaag. Want in je bier zit nog wel degelijk koolzuur gevangen.
Ga jij je bier wild behandelen om maar weer een beetje schuim terug te krijgen (dat waarschijnlijk even snel weer verdwijnt)? Dan gaat er ook heel veel koolzuur verloren. Tot het punt dat je bier écht ‘dood’ of ‘plat’ is.
Het gevolg: je bier wordt veel zoeter, en je mist de aangename prikkeling van koolzuur op je tong.
Vergelijk het met cola die je even keihard door elkaar geschud hebt. Wat overblijft is een plat, mierzoet goedje. Veel minder lekker dan hoe het bedoeld is. Hetzelfde geldt voor bier!
Zorg gewoon voor schone, droge glazen op kamertemperatuur en voorkóm ‘dood bier’.
Zo.
Nu weet je waarom bier doodslaat in je glas en hoe je dat voorkomt. Nu kun je bier beter beleven dan ooit…