• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Reviews
  • Gratis Biergids
  • Blog
  • Over
  • Contact
HIER VIEREN WE BIER
  • 0Winkelwagen
Bierbeleving
  • 🍺 Bierproeverijen
    • Arjans Bierbeleving
    • De Historische Bierbeleving
    • De West-Friese Bierbeleving
    • De Bewuste Bierbeleving
    • De Bockige Bierbeleving
    • Bierbeleving Op Maat
  • 📆 Bier Scheurkalender 2026
    • Zakelijke bestellingen
  • 📙 Gratis Biergids
  • ✒️ Bierteksten
  • Menu Menu

Waarom slaat bier dood in mijn glas?

16 september 2024/in Bierkennis/door Arjan Jonker

Slaat je bier direct of snel dood in je bierglas? Dat kan meerdere redenen hebben:

  1. Je glas is vettig
  2. Je hebt nét vet gegeten
  3. Je glas komt uit de vaatwasser
  4. Je bier is te koud
  5. Je glas is te koud

Wat is ‘dood bier’ eigenlijk?

Als iemand zegt dat hij/zij een ‘dood biertje’ heeft, bedoelen ze vrijwel altijd dat al het schuim verdwenen is. En juist die schuimkraag is zo belangrijk voor de bierbeleving. Daarom doet men er vervolgens alles aan om dat schuim terug te krijgen. Maar dat komt meestal niet ten goede aan het bier zelf…

5 redenen waardoor bier doodslaat

1. Een vettig glas

Bier houdt niet van vet. Wanneer glazen niet goed gewassen zijn, blijft juist vaak vet achter. Zodra het schuim daarmee in aanraking komt, verdwijnt het – snéller dan sneeuw voor de zon.

De reden is als volgt: schuim bestaat uit ontelbare kleine belletjes. Die worden bij elkaar gehouden door een heel dun laagje water en eiwitten. Vet breekt de structuur van de eiwitlaag af. Zo spatten ze razendsnel uiteen, en verdwijnt dus je schuim.

Hoe herken je een vettig bierglas? Kijk naar je ingeschonken bier. Zie je belletjes aan de binnenkant, ónder de schuimkraag? Dan is je glas op die plekken vet.

2. Vet op je lippen

Vet op je lippen is net zo funest als vet in je glas. Dus heb je bijvoorbeeld net een dressing gegeten, of mayonaise? Reken maar dat je schuimkraag daarop reageert zodra je een slokje neemt.

De reden is als bovenstaand: het vet breekt de eiwitlaag van de schuimbelletjes af, die vervolgens uit elkaar spatten.

3. Bierglas uit de vaatwasser

Stop jij je bierglazen altijd in de vaatwasser? Funest, in meerdere opzichten.

Allereerst is je vaatwasser waarschijnlijk niet vetvrij, dus komen je glazen er vettig uit. Je was er immers ook je borden mee, met vaak vettige etensresten.

Daarnaast tast een spoelmiddel met zout het glazuur van je glas aan. Juist aan dat glazuur blijft schuim zo mooi plakken.

Tot slot kan er na verloop van tijd een laagje wittige aanslag op je bierglazen verschijnen. Dat komt omdat schoonmaakmiddel voor vaatwassers gewoonweg te agressief is voor je delicate glazen.

4. Te koud bier

Hoe kouder je bier, hoe minder schuim. Want in koud bier lost koolzuur beter op. Dan komt er minder koolzuur vrij bij het inschenken, en dus krijg je minder schuim.

Daarnaast bewegen moleculen minder snel in koud bier. Dan is de schuimvorming ook minder intensief dan bij warmer bier.

5. Te koud glas

Er bestaat nogal eens discussie over: moet je bier inschenken in een vochtig/nat glas, of een kurkdroog glas?

Het antwoord: de enige reden om je bierglas te spoelen, is om die kouder te maken. In een kouder glas krijg je minder bierschuim. Bij pils kan dit gewenst zijn, omdat het anders te veel schuimt.

Maar schenk je thuis een mooi speciaalbier uit? Doe dat dan in een mooi, droog glas op kamertemperatuur. Dan krijg je veel eerder een mooie schuimkraag.

Hoe voorkom je dood bier?

Wat te doen tegen dood bier? Het volgende:

  1. Zorg voor schone glazen
    Was ze met de hand in warm sodawater. Spoel ze goed na. Maak ze droog met een niet-pluizende doek. Stop je glazen nooit in de vaatwasser.
  2. Veeg je mond goed schoon bij vettig eten
    Zorg dat je altijd een (vochtig) servet bij de hand hebt. Maak je lippen goed schoon vóór iedere slok.
  3. Schenk je bier niet te koud in
    Hoe kouder je bier, hoe minder bierschuim. Houd de volgende vuistregel aan: alcoholpercentage = schenktemperatuur.
  4. Zorg voor droge glazen op kamertemperatuur
    Koude glazen produceren minder schuim. Door te spoelen worden ze koud. Gebruik liever glazen op kamertemperatuur. Tenzij je te veel schuim bij pils wilt voorkomen.

Kun je dood bier weer levend maken?

In principe kun je ‘dood bier’ weer levend maken. Bekende methodes zijn je bierglas schudden of een servet in je bier dopen. Maar alsjeblieft: doe het niet. Doe DIT niet:

Je kunt namelijk betogen dat je bier helemaal niet ‘dood’ is, ondanks de ontbrekende schuimlaag. Want in je bier zit nog wel degelijk koolzuur gevangen.

Ga jij je bier wild behandelen om maar weer een beetje schuim terug te krijgen (dat waarschijnlijk even snel weer verdwijnt)? Dan gaat er ook heel veel koolzuur verloren. Tot het punt dat je bier écht ‘dood’ of ‘plat’ is.

Het gevolg: je bier wordt veel zoeter, en je mist de aangename prikkeling van koolzuur op je tong.

Vergelijk het met cola die je even keihard door elkaar geschud hebt. Wat overblijft is een plat, mierzoet goedje. Veel minder lekker dan hoe het bedoeld is. Hetzelfde geldt voor bier!

Zorg gewoon voor schone, droge glazen op kamertemperatuur en voorkóm ‘dood bier’.

Zo.

Nu weet je waarom bier doodslaat in je glas en hoe je dat voorkomt. Nu kun je bier beter beleven dan ooit…


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bier-slaat-dood-in-glas.webp 427 640 Arjan Jonker https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.png Arjan Jonker2024-09-16 11:59:292025-03-12 14:22:40Waarom slaat bier dood in mijn glas?
Misschien ook iets voor u
Met vrienden op bokkentoer in Enkhuizen in 2022Zelf een onvergetelijke bierproeverij organiseren in 7 stappen
Soemerische kleitablet, waarschijnlijk een loonstrookje waaruit duidelijk wordt dat er in bier uitbetaald werdWaar komt bier vandaan?
Wat is Bockbier (écht)? We scheiden feit van fictie...Wat is bockbier (écht)?
Mijn diploma voor de opleiding Bierambassadeur 1 van StiBONGESLAAGD voor StiBON Bierambassadeur 1 🥳🍻
Wat is speciaalbier?Wat is speciaalbier?
Bier over de datum drinken: kan dat?
Arjans blog over bier

Over de auteur

Alle blogartikelen zijn geschreven door Arjan Jonker, internationaal gediplomeerd biersommelier.

Hij geeft bierproeverijen in West-Friesland, en is als tekstschrijver actief in de bierwereld.

Meer over Arjan >

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN

Reviews

google
Noor Vermeulen 3 weken geleden
Enorm leuke ervaring, hij verteld zeer gepassioneerd over het bier. Je kan hem alles vragen hij heeft enorm veel kennis en zorgt voor een leuke avond.
...
google
Hein Niedenzu 3 weken geleden
Geweldige presentatie van liefhebber
...
google
Joeri Noorthoek 3 weken geleden
Erg leuke kerel die een mooie proeverij op tafel gezet heeft. Overal een mooi en interessant verhaal bij en zorgt voor interessante gesprekken. Erg leuke avond gehad!
...
google
Sinbad van der Glas 3 weken geleden
Arjan was geweldig! Hij deelt de ervaringen van talloze bieren terwijl hij qua gastronomie ook een hoogstandje vertoont. Hij heeft kennis waar iedereen naar smacht en hij is jolig maar ook gereserveerd. Ik was oprecht helemaal omver geblazen.
...
google
Lennon Oude Hendriksman 3 weken geleden
Hele leuke bierproeverij gehad. Arjan is heel enthousiast en weet alles over de bieren te vertellen en al onze vragen te beantwoorden. Wij hebben er erg van genoten!
...
google
Jens Oude 3 weken geleden
Arjan levert bovenal een gezellige ervaring. Iedereen krijgt de kans om eerst het bier voor zichzelf te ervaren, wat ze ruiken, proeven etc. Vervolgens weet Arjan alles over het bier te vertellen, zowel over de geschiedenis als de brouwmethode. Ook op elke vraag heeft hij een antwoord, bierglazen, brouwmethodes, oorsprong van namen, smake, maakt niet uit. Zeer goede prijs / kwaliteit verhouding ook. Ik kan het zeker aanraden
...

Blogcategorieën

  • Bier & Muziek (4)
  • Bierbedevaart (7)
  • Bierfestival (7)
  • Bierhistorie (7)
  • Bierkennis (16)
  • Biermarketing (7)
  • Bieropleiding (8)
  • Bierproeverij (29)
  • Biertips (4)
  • Uncategorized (1)
  • West-Friese Brouwers (8)

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN
Bierproeverijen

🍺 Arjans Bierbeleving

🍺 De Historische Bierbeleving

🍺 De West-Friese Bierbeleving

🍺 De Bewuste Bierbeleving

🍺 De Bockige Bierbeleving

🍺 Bierbeleving Op Maat

🍺 Open Bierproeverijen

🚩 Werkgebied: Noord-Holland

Alkmaar | Amsterdam | Den Helder
Haarlem | Heemskerk | Hilversum
Hoorn | Enkhuizen | Purmerend
Schagen | Zaandam

Contact

Bierbeleving

arjan@bierbeleving.nl
06-14300096

Schenkeldijk 23
1693 DL Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2025 © Bierbeleving | Algemene Voorwaarden
Wat is speciaalbier?Wat is speciaalbier?Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving bij Lauren Visser
Scroll naar bovenzijde