• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Reviews
  • Gratis Biergids
  • Blog
  • Over
  • Contact
HIER VIEREN WE BIER
  • 0Winkelwagen
Bierbeleving
  • 🍺 Kies een bierproeverij
    • Arjans Bierbeleving
    • De Historische Bierbeleving
    • De West-Friese Bierbeleving
    • De Bewuste Bierbeleving
    • De Bockige Bierbeleving
    • Bierbeleving Op Maat
    • Open Bierproeverijen
  • 🚩 Kies een locatie
    • Aan huis
    • Op locatie
    • Op het bedrijf
  • 📆 Vraag vrijblijvend aan
  • Menu Menu

Waarom slaat bier dood in mijn glas?

16 september 2024/in Bierkennis/door Arjan Jonker

Slaat je bier direct of snel dood in je bierglas? Dat kan meerdere redenen hebben:

  1. Je glas is vettig
  2. Je hebt nét vet gegeten
  3. Je glas komt uit de vaatwasser
  4. Je bier is te koud
  5. Je glas is te koud

Wat is ‘dood bier’ eigenlijk?

Als iemand zegt dat hij/zij een ‘dood biertje’ heeft, bedoelen ze vrijwel altijd dat al het schuim verdwenen is. En juist die schuimkraag is zo belangrijk voor de bierbeleving. Daarom doet men er vervolgens alles aan om dat schuim terug te krijgen. Maar dat komt meestal niet ten goede aan het bier zelf…

5 redenen waardoor bier doodslaat

1. Een vettig glas

Bier houdt niet van vet. Wanneer glazen niet goed gewassen zijn, blijft juist vaak vet achter. Zodra het schuim daarmee in aanraking komt, verdwijnt het – snéller dan sneeuw voor de zon.

De reden is als volgt: schuim bestaat uit ontelbare kleine belletjes. Die worden bij elkaar gehouden door een heel dun laagje water en eiwitten. Vet breekt de structuur van de eiwitlaag af. Zo spatten ze razendsnel uiteen, en verdwijnt dus je schuim.

Hoe herken je een vettig bierglas? Kijk naar je ingeschonken bier. Zie je belletjes aan de binnenkant, ónder de schuimkraag? Dan is je glas op die plekken vet.

2. Vet op je lippen

Vet op je lippen is net zo funest als vet in je glas. Dus heb je bijvoorbeeld net een dressing gegeten, of mayonaise? Reken maar dat je schuimkraag daarop reageert zodra je een slokje neemt.

De reden is als bovenstaand: het vet breekt de eiwitlaag van de schuimbelletjes af, die vervolgens uit elkaar spatten.

3. Bierglas uit de vaatwasser

Stop jij je bierglazen altijd in de vaatwasser? Funest, in meerdere opzichten.

Allereerst is je vaatwasser waarschijnlijk niet vetvrij, dus komen je glazen er vettig uit. Je was er immers ook je borden mee, met vaak vettige etensresten.

Daarnaast tast een spoelmiddel met zout het glazuur van je glas aan. Juist aan dat glazuur blijft schuim zo mooi plakken.

Tot slot kan er na verloop van tijd een laagje wittige aanslag op je bierglazen verschijnen. Dat komt omdat schoonmaakmiddel voor vaatwassers gewoonweg te agressief is voor je delicate glazen.

4. Te koud bier

Hoe kouder je bier, hoe minder schuim. Want in koud bier lost koolzuur beter op. Dan komt er minder koolzuur vrij bij het inschenken, en dus krijg je minder schuim.

Daarnaast bewegen moleculen minder snel in koud bier. Dan is de schuimvorming ook minder intensief dan bij warmer bier.

5. Te koud glas

Er bestaat nogal eens discussie over: moet je bier inschenken in een vochtig/nat glas, of een kurkdroog glas?

Het antwoord: de enige reden om je bierglas te spoelen, is om die kouder te maken. In een kouder glas krijg je minder bierschuim. Bij pils kan dit gewenst zijn, omdat het anders te veel schuimt.

Maar schenk je thuis een mooi speciaalbier uit? Doe dat dan in een mooi, droog glas op kamertemperatuur. Dan krijg je veel eerder een mooie schuimkraag.

Hoe voorkom je dood bier?

Wat te doen tegen dood bier? Het volgende:

  1. Zorg voor schone glazen
    Was ze met de hand in warm sodawater. Spoel ze goed na. Maak ze droog met een niet-pluizende doek. Stop je glazen nooit in de vaatwasser.
  2. Veeg je mond goed schoon bij vettig eten
    Zorg dat je altijd een (vochtig) servet bij de hand hebt. Maak je lippen goed schoon vóór iedere slok.
  3. Schenk je bier niet te koud in
    Hoe kouder je bier, hoe minder bierschuim. Houd de volgende vuistregel aan: alcoholpercentage = schenktemperatuur.
  4. Zorg voor droge glazen op kamertemperatuur
    Koude glazen produceren minder schuim. Door te spoelen worden ze koud. Gebruik liever glazen op kamertemperatuur. Tenzij je te veel schuim bij pils wilt voorkomen.

Kun je dood bier weer levend maken?

In principe kun je ‘dood bier’ weer levend maken. Bekende methodes zijn je bierglas schudden of een servet in je bier dopen. Maar alsjeblieft: doe het niet. Doe DIT niet:

Je kunt namelijk betogen dat je bier helemaal niet ‘dood’ is, ondanks de ontbrekende schuimlaag. Want in je bier zit nog wel degelijk koolzuur gevangen.

Ga jij je bier wild behandelen om maar weer een beetje schuim terug te krijgen (dat waarschijnlijk even snel weer verdwijnt)? Dan gaat er ook heel veel koolzuur verloren. Tot het punt dat je bier écht ‘dood’ of ‘plat’ is.

Het gevolg: je bier wordt veel zoeter, en je mist de aangename prikkeling van koolzuur op je tong.

Vergelijk het met cola die je even keihard door elkaar geschud hebt. Wat overblijft is een plat, mierzoet goedje. Veel minder lekker dan hoe het bedoeld is. Hetzelfde geldt voor bier!

Zorg gewoon voor schone, droge glazen op kamertemperatuur en voorkóm ‘dood bier’.

Zo.

Nu weet je waarom bier doodslaat in je glas en hoe je dat voorkomt. Nu kun je bier beter beleven dan ooit…


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bier-slaat-dood-in-glas.webp 427 640 Arjan Jonker https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.png Arjan Jonker2024-09-16 11:59:292025-03-12 14:22:40Waarom slaat bier dood in mijn glas?
Misschien ook iets voor u
Waar komt het woord ‘bier’ vandaan? (Etymologie)
Soemerische kleitablet, waarschijnlijk een loonstrookje waaruit duidelijk wordt dat er in bier uitbetaald werdWaar komt bier vandaan?
500e biersommelier van Nederland… 🤯
Waarom festivalbier niet bestaat
Wat is het populairste bier in Nederland?
Wat is speciaalbier?Wat is speciaalbier?
Arjans blog over bier

Over de auteur

Alle blogartikelen zijn geschreven door Arjan Jonker, internationaal gediplomeerd biersommelier.

Hij geeft bierproeverijen in West-Friesland, en is als tekstschrijver actief in de bierwereld.

Meer over Arjan >

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN

Reviews

google
Jolanda de Jong 1 week geleden
Mijn zoon verrast voor zijn 30e verjaardag met de 'historische bierbeleving'. Onwijs leuk hoe Arjan dit gehouden heeft bij ons thuis. Mooie verhalen per biertje, met een leuk bijpassend hapje. De communicatie was prettig en alles was vanaf begin af aan goed voor elkaar en goed geregeld. Mijn zoon en zijn vrienden hebben zichtbaar genoten van de avond! Ik zou Bierbeleving zeker aanraden bij anderen.
...
google
Kees 2 weken geleden
Erg leuk gedaan en weer een hoop nieuwe bierfeitjes en geschiedenis geleerd
...
google
Teije De Jong 2 weken geleden
Onwijs leuke avond met veel informatie over de verschillende bieren , ook de indeling in tijdvakken vond ik erg leuk.
De verschillende biersoorten waren heel divers , met de aanbevolen hapjes erbij werd het heel bijzonder
...
google
Alex Lindeboom 1 maand geleden
Dacht veel over bier te weten….. er is iemand die meer weet. Op een zeer relaxte manier ben ik wijzer geworden met een paar mooie west Friese biertjes erbij!!! Mvg Alex
...
google
Pedro Nieuweboer 1 maand geleden
We hebben zojuist een proeverij gehad bij Arjan.
Super gezellig gezeten en heerlijke bieren geproefd. Super enthousiast geeft Arjan uitleg over de bieren die hij serveert
...
google
Sandra Sierkstra 1 maand geleden
Arjan is een enthousiaste gastheer die veel heeft te vertellen over de 6 verschillende bieren die we hebben geproefd. Daarnaast had hij, bij elk biertje, een erbij passend hapje.
We hebben een hele gezellige avond gehad
...

Blogcategorieën

  • Bier & Muziek (4)
  • Bierbedevaart (5)
  • Bierfestival (7)
  • Bierhistorie (4)
  • Bierkennis (11)
  • Biermarketing (6)
  • Bieropleiding (8)
  • Bierproeverij (18)
  • Biertips (4)
  • Uncategorized (1)
  • West-Friese Brouwers (7)

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN
Bierproeverijen

🍺 Arjans Bierbeleving

🍺 De Historische Bierbeleving

🍺 De West-Friese Bierbeleving

🍺 De Bewuste Bierbeleving

🍺 De Bockige Bierbeleving

🍺 Bierbeleving Op Maat

🍺 Open Bierproeverijen

🚩 Werkgebied: Noord-Holland

Alkmaar | Den Helder | Haarlem | Heemskerk
Hoorn | Enkhuizen | Purmerend | Schagen
Zaandam

Contact

Bierbeleving

arjan@bierbeleving.nl
06-14300096

Raadhuisplein 66
1693 EA Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2025 © Bierbeleving | Algemene Voorwaarden
Wat is speciaalbier?Wat is speciaalbier?Proeverijverslag: De Historische Bierbeleving bij Lauren Visser
Scroll naar bovenzijde