Op bierbedevaart naar…Brouwerij Egmond (Sancti Adalberti)!
Brouwerij Egmond brouwt de bieren van Sancti Adalberti. Het is een van de weinige brouwerijen in Nederland die échte abdijbieren brouwen. Waarom precies? Dat ga ik uitleggen. In ieder geval was ik er op bezoek afgelopen zaterdag, samen met mijn broeder en vader.
Dus ja, wat ís een abdijbier nou eigenlijk precies?
Allereerst: de naam is niet beschermd, zoals ‘trappistenbier‘ dat wél is. Oftewel: iedere brouwerij mag hun bieren ‘abdijbieren’ noemen.
Maar je hebt óók brouwerijen die een officiële licentie hebben van een abdij. En daar is Brouwerij Egmond er een van: zij hebben een band met de Abdij van Egmond, waar nog steeds Benedictijner monniken wonen en werken.
In hun naam brouwt de brouwerij bieren onder de naam ‘Sancti Adalberti’, een verwijzing naar de heilige Adelbert van Egmond.
(Er hangt een mooi verhaal vast aan deze Adelbert, en hoe die geschiedenis letterlijk verwerkt is in elk bier van de brouwerij. Maar daarvoor verwijs ik je graag naar de brouwerij zelf. Bij een rondleiding + proeverij krijg je het uitgebreid te horen.)
Bezoek aan Brouwerij Egmond
Brouwerij Egmond stond al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Vanwege de biologische werkwijze, vanwege het bijzondere verhaal…én omdat ze in de Bier Scheurkalender van 2026 staan. Dus toen we een leuk bieruitje zochten voor een dagje vader-en-zonen-bonding, hoefden we niet lang na te denken.
Egmond is voor ons ook prima te berijden. (En mijn vader bood gul aan om het die dag bij slokjes te houden, zodat mijn broeder en ik zorgeloos een paar glazen konden nuttigen. 😋)
De abdij bezochten we zaterdag niet. Maar wél de brouwerij en het nieuwe proeflokaal. En tja, rondlopen in een brouwerij is altijd leuk. Maar je kijkt toch vooral uit naar het moment waarop je mag proeven. Nu waren de bieren mij zeker niet onbekend. Maar als je een brouwerij bezoekt, wéét je dat je minstens één nieuw, mooi bier gaat ontdekken.
En dat was voor mij zaterdag de Kwade Wouter, een Schotse Ale – ook wel ‘Wee Heavy’ genoemd. Zoetig, vol en donker. Misschien niet het meest geschikt voor op een terrasje in de zon, maar hé, de herfst komt er alweer aan!
Nieuwe proeflokaal
Bij het nieuwe proeflokaal aan de Slotweg, prachtig gelegen naast een kasteelruïne, hadden ze ook nog eens een mooie special op de tap: Sancti Selectus Kaffir Lime, een prachtig witbier. Kijk, die is dan weer wél helemaal geschikt voor op een zonnig terras, met haar subtiele citrustonen.
Kortom: een heerlijke middag gehad. Dus dank, Arjan Brammer & co., dat jullie Nederland zegenen met een prachtige brouwerij en nóg mooiere abdijbieren!