• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Reviews
  • Gratis Biergids
  • Blog
  • Over
  • Contact
HIER VIEREN WE BIER
  • 0Winkelwagen
Bierbeleving
  • 🍺 Bierproeverijen
    • Arjans Bierbeleving
    • De Historische Bierbeleving
    • De West-Friese Bierbeleving
    • De Bewuste Bierbeleving
    • De Bockige Bierbeleving
    • Bierbeleving Op Maat
  • 📆 Bier Scheurkalender 2026
    • Zakelijke bestellingen
  • 📙 Gratis Biergids
  • ✒️ Bierteksten
  • Menu Menu

Misschien wel de beste bierkaart ooit

27 augustus 2024/in Biermarketing/door Arjan Jonker

Een goede bierkaart maken is een kunst. De bierverkoop in de horeca valt en staat met die kaart. Mijn eigen dorpscafé heeft misschien wel de beste bierkaart ooit. En hier is waarom:

Het gaat om Het Café in Wervershoof. Ik mag van geluk spreken als bierfanaat: voor een klein dorp als het onze hebben wij een fantastisch biercafé, met een prachtige selectie bieren.

De eigenaar van Het Café is Joost Buis. Hij is het meesterbrein achter de unieke bierkaart van onze dorpskroeg. Je mag het met recht méér dan een bierkaart noemen: het is een concept.

De bierkaart van Het Café van Wervershoof werkt zo:

  • Ieder jaar maakt Joost een selectie van 20 bieren.
  • Die 20 bieren print hij overzichtelijk op één A4. Zo ongeveer:

  • Iedere klant kan een eigen kopie van deze bierkaart krijgen.
  • Bestel je een bier van deze kaart? Dan krijg je een stempel. Het is dus de bedoeling om alle bieren te ‘verzamelen’.
  • Heb je je bierkaart vol? Dan word je lid van het Bierdrinkersgilde, komt je naam op de muur te staan, én krijg je een speldje.

Daar wil ik ooit tussenstaan… 🥹

Klinkt simpel, toch? Maar schijn bedriegt. Want Joost heeft aan sommige bieren uitdagingen verbonden. Die moet je voltooien vóórdat je voor die bieren je stempel krijgt. Bijvoorbeeld:

🧔‍♂️ Voor je stempel voor de Caramel Fudge Stout van Brouwerij Kees moet er een Kees in Het Café aanwezig zijn.

👔 Voor je stempel voor de Gentse Strop van Brouwerij Roman moet je een stropdas dragen. En ook alleen dan krijg je het de bijbehorende galg erbij.

👟 En mijn favoriet: voor je stempel voor de Kapuziner Weißbier van Kulmbacher Brauerei moet je je schoen inleveren. Die wordt dan achter de bar gehangen totdat je het bier op hebt. Het bijbehorende glas is namelijk zó mooi dat je er anders weleens mee vandoor zou kunnen gaan. 🤣

Voor de duidelijkheid: alle bovengenoemde bieren kun je ook ‘gewoon’ drinken, zonder aan de voorwaarden te voldoen. Maar dan krijg je dus je stempel niet.

Briljante biermarketing

Ieder jaar, op 1 augustus, vernieuwt Joost de bierkaart. Dus dat is de tijd waarin je je biermissie moet voltooien.

Als bierliefhebber vind ik het een prachtige uitdaging. Als marketeer ben ik onder de indruk van het concept. Want er zijn hier stiekem allerlei marketingprincipes van kracht, zoals:

  • Toewijding en consistentie: als je eenmaal aan de bierkaart begonnen bent, wil je het afmaken ook
  • Gamification: een bezoek aan Het Café is niet alleen een leuk uitje met vrienden, het is een verslavende game-beleving!
  • Social proof en groepsgevoel: je wílt jouw naam op die muur, als trotse bierfanaat. Je wílt lid worden van het Bierdrinkersgilde, met je ‘soortgenoten’. Natuurlijk al helemaal iemand als ik, die professioneel met bier bezig is.
  • Schaarste: je moet je bierkaart in beperkte tijd volmaken. Het is een constante stimulans om de kroeg te bezoeken.

Joost vertelde me dat hij zo’n 150 bierkaarten uit heeft staan bij klanten. Moet je je dus voorstellen:

150 mensen in Wervershoof (en waarschijnlijk daarbuiten) hebben een extra impuls om Het Café te bezoeken, komen daardoor vaker, en nemen hun vrienden, kennissen en familie mee. Dat zorgt onvermijdelijk voor meer cafébezoek en dus meer omzet.

Nu natuurlijk de grote vraag:

Heb ik mijn bierkaart al vol?

Sta ik al op de muur, ben ik al lid een van de leden van verdienste?

Het antwoord is – en ik schaam me er wel een beetje voor – neen. 😞

En het ‘bierseizoen’ 2023-2024 is voorbij. Ik struikelde over de allerlaatste uitdaging: een brandweerman trakteren op de Fles-over IPA van Brouwerij Bluswater. Die brandweerman kon ik maar niet vinden, ondanks een wanhoopsoproep op Facebook.

Maar niet getreurd. Het nieuwe seizoen is weer begonnen. Dit bierjaar laat ik me door niets en niemand tegenhouden… 💪😈

Hoe dan ook: voor mij is en blijft de bierkaart van Het Café de bierkaart onder de bierkaarten, het beste voorbeeld dat ik ooit tegen ben gekomen.

Dus Joost, chapeau! 🫡


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/08/beste-bierkaart-ooit.webp 961 800 Arjan Jonker https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.png Arjan Jonker2024-08-27 08:51:332025-03-12 14:22:07Misschien wel de beste bierkaart ooit
Misschien ook iets voor u
Hét biercadeau voor de bierliefhebber: de Bier Scheurkalender 2026Hét cadeau voor de bierliefhebber:
Bier Scheurkalender 2026
Bier! magazine #66, met biersommelier Arjan JonkerIk stond in Bier! magazine! 🤓
Artikel in het Noordhollands Dagblad, omdat ik 500e biersommelier werdGroot interview in het Noordhollands Dagblad 😍
Bier en vrouwen, waarom vinden we die combinatie raar?Vrouwen en bier?!
Biercheque - dé cadeaukaart voor bierBiercheque: dé cadeaukaart voor bier
Wat is het populairste bier in Nederland?
Arjans blog over bier

Over de auteur

Alle blogartikelen zijn geschreven door Arjan Jonker, internationaal gediplomeerd biersommelier.

Hij geeft bierproeverijen in West-Friesland, en is als tekstschrijver actief in de bierwereld.

Meer over Arjan >

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN

Reviews

google
Noor Vermeulen 3 weken geleden
Enorm leuke ervaring, hij verteld zeer gepassioneerd over het bier. Je kan hem alles vragen hij heeft enorm veel kennis en zorgt voor een leuke avond.
...
google
Hein Niedenzu 3 weken geleden
Geweldige presentatie van liefhebber
...
google
Joeri Noorthoek 3 weken geleden
Erg leuke kerel die een mooie proeverij op tafel gezet heeft. Overal een mooi en interessant verhaal bij en zorgt voor interessante gesprekken. Erg leuke avond gehad!
...
google
Sinbad van der Glas 3 weken geleden
Arjan was geweldig! Hij deelt de ervaringen van talloze bieren terwijl hij qua gastronomie ook een hoogstandje vertoont. Hij heeft kennis waar iedereen naar smacht en hij is jolig maar ook gereserveerd. Ik was oprecht helemaal omver geblazen.
...
google
Lennon Oude Hendriksman 3 weken geleden
Hele leuke bierproeverij gehad. Arjan is heel enthousiast en weet alles over de bieren te vertellen en al onze vragen te beantwoorden. Wij hebben er erg van genoten!
...
google
Jens Oude 3 weken geleden
Arjan levert bovenal een gezellige ervaring. Iedereen krijgt de kans om eerst het bier voor zichzelf te ervaren, wat ze ruiken, proeven etc. Vervolgens weet Arjan alles over het bier te vertellen, zowel over de geschiedenis als de brouwmethode. Ook op elke vraag heeft hij een antwoord, bierglazen, brouwmethodes, oorsprong van namen, smake, maakt niet uit. Zeer goede prijs / kwaliteit verhouding ook. Ik kan het zeker aanraden
...

Blogcategorieën

  • Bier & Muziek (4)
  • Bierbedevaart (7)
  • Bierfestival (7)
  • Bierhistorie (7)
  • Bierkennis (16)
  • Biermarketing (7)
  • Bieropleiding (8)
  • Bierproeverij (29)
  • Biertips (4)
  • Uncategorized (1)
  • West-Friese Brouwers (8)

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN
Bierproeverijen

🍺 Arjans Bierbeleving

🍺 De Historische Bierbeleving

🍺 De West-Friese Bierbeleving

🍺 De Bewuste Bierbeleving

🍺 De Bockige Bierbeleving

🍺 Bierbeleving Op Maat

🍺 Open Bierproeverijen

🚩 Werkgebied: Noord-Holland

Alkmaar | Amsterdam | Den Helder
Haarlem | Heemskerk | Hilversum
Hoorn | Enkhuizen | Purmerend
Schagen | Zaandam

Contact

Bierbeleving

arjan@bierbeleving.nl
06-14300096

Schenkeldijk 23
1693 DL Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2025 © Bierbeleving | Algemene Voorwaarden
Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): KetoembarWaar komt het woord ‘bier’ vandaan? (Etymologie)
Scroll naar bovenzijde