Waarom festivalbier niet bestaat
Noem het ‘festivalbier’, ‘evenementenbier’, ‘kermisbier’ of zelfs ‘sjoemelbier’, de simpele waarheid is: verdund bier op evenementen – zonder dat jij daar als consument van op de hoogte bent – is een mythe. En wel om de volgende 3 overtuigende redenen:
- Wettelijk mág festivalbier niet ‘stiekem’ anders zijn
- Brouwers zullen NOOIT sjoemelen met de kwaliteit van hun bier
- Bier aanlengen/verdunnen met water is onhygiënisch
Wat is festivalbier (of: evenementenbier) eigenlijk?‘Festivalbier’ (ook wel: ‘evenementenbier’) zou goedkoop, lichter bier zijn – met minder alcohol dus – dat stiekem op festivals getapt zou worden. Met als doel dat bezoekers minder snel dronken worden, meer kopen en/of minder overlast veroorzaken. Het bestaan ervan is echter nooit bewezen. Sterker nog: het is juist overtuigend aangetoond dat het niet bestaat en nooit bestaan heeft. Wel is er in het verleden in ieder geval één experiment geweest met lichter bier, speciaal voor evenementen: de Amsterdam ArenA tapte tijdens een concert bier met minder alcohol. Dit werd duidelijk vermeld, omdat dat wettelijk verplicht is. De concertgangers waren enorm negatief over het bier. Het ArenA-experiment is daarna nooit meer herhaald… |
3 redenen waarom festivalbier met minder alcohol niet bestaat
1. Wettelijk mág festivalbier niet ‘stiekem’ anders zijn
Stel: een festival tapt Amstel Pilsener. Op de prijslijst staat het aangegeven onder ‘Amstel Pilsener’. Dan MOET het ook daadwerkelijk Amstel Pilsener zijn. Dus ‘gewoon’ met 5,0% alcohol, waar wettelijk maximaal 0,5% van afgeweken mag worden.
Wil het festival en Amstel samen een lichtere variant van het bier verkopen met minder alcohol? Dan moet het bier ook onder een andere naam verkocht worden. Bijvoorbeeld: ‘Amstel Light Pilsener’.
Zouden ze tóch een lichtere variant verkopen, zonder dat de consument het weet? Dan lopen ze grote risico’s wanneer het bier gecontroleerd zou worden. Denk aan hoge boetes, maar ook onherstelbare imagoschade.
Kortom: brouwers en festivals zouden wel gek zijn als ze ‘stiekem’ verdund festivalbier verkopen.
2. Brouwers zullen NOOIT sjoemelen met de kwaliteit van hun bier
Alcohol is een hele belangrijke smaakdrager in bier. Minder alcohol = minder smaak. Of op z’n minst een duidelijk merkbaar veranderde smaak – een die maar weinig consumenten als ‘lekkerder’ zouden beschrijven.
Anders gezegd: alcohol is cruciaal voor de kwaliteit van het bier. En brouwers zullen daar NOOIT mee sjoemelen. Dat is hun trots en eer te na. Integendeel: met eigen intensieve kwaliteitscontroles verzekeren ze zichzelf ervan dat elke druppel die de brouwerij verlaat, voldoet aan de verwachtingen van de consument. Want slecht(er) bier verkopen? Dat heeft grote commerciële gevolgen.
Vergeet ook niet hoeveel biermerken investeren in hun marketing: vele duizenden – zo niet miljoenen – euro’s. Daarin hameren ze keer op keer op de kwaliteit van hun product. Dat imago zullen ze nooit op het spel zetten.
3. Bier aanlengen/verdunnen met water is onhygiënisch
De grootste sceptici zullen beweren dat bier dan wel misschien onveranderd de brouwerij verlaat, maar dat het dan op het festival alsnog aangelengd/verdund wordt met water.
Om dat voor elkaar te krijgen, zou ontzettend onhygiënisch zijn. En we weten allemaal wat voor een hoge eisen daaraan gesteld worden, óók bij evenementen. Zou een festival hierop betrapt worden, zouden ze grote boetes tegemoet kunnen zien.
Dus nee, ook op deze manier wordt er géén ‘festivalbier’ gecreëerd.
Festivalbier ontkracht in diverse onderzoeken
Omdat het bestaan van festivalbier zo’n hardnekkig gerucht is, is het fenomeen meerdere keren onderzocht:
- In 2017 onderzocht het Eindhovens Dagblad of festivalbier bestaat. Samen met de Fontys School of Applied Science onderwierpen zij bieren van verschillende festivals aan een test. Conclusie: het bier week niet af.
- Ook in België werd onderzoek gedaan, onder andere door KU Leuven. Daaraan werkten 3 onafhankelijke laboratoria mee. Die vonden eveneens niets afwijkends.
Dus, op basis van bovenstaande, hier de definitieve antwoorden op die veelgestelde vragen over festivalbier:
Hoeveel procent alcohol zit er in festivalbier?
In bier op festivals zit NIET minder alcohol dan hetzelfde bier dat je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. Dus verkopen ze Amstel Pilsener, waarin normaal 5% alcohol zit? Dan drink je dus ook Amstel Pilsener met 5,0% alcohol.
Zit er minder alcohol in festivalbier?
Nee, er zit NIET minder alcohol in bier op festivals en evenementen. Tenzij dit expliciet vermeldt staat. Maar dan zal het bier ook onder een andere naam verkocht worden. Dus in plaats van ‘Amstel Pilsener’ bijvoorbeeld ‘Amstel Pilsener Light’.
Is festivalbier ‘anders’?
Nee, bier op festivals en evenementen is niet anders dan hetzelfde bier dat je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt.
Maar waarom lijkt het dan alsof je minder snel aangeschoten of dronken raakt op een festival? Dat heeft te maken met andere dingen:
- Op een festival drink je doorgaans minder snel. Als je thuis, op een feestje of in het café drinkt, drink je meestal sneller. Op een festival loop je ook nog rond, en misschien neem je af en toe een ander drankje.
- Op een festival eet je regelmatig(er). De welbekende ‘bodem’ voor bier is absoluut GEEN mythe. Met eten in je maag wordt alcohol minder snel opgenomen in je bloed.
Waarom smaakt festivalbier anders?
Er zijn 2 redenen waarom bier op een festival anders kan smaken:
- Bier op festivals komt rechtstreeks uit de brouwerij. Het is dus erg jong en wordt op constante temperatuur gekoeld. Daarom smaakt het vaak ‘frisser’ dan bier dat jij bijvoorbeeld al een paar maanden in de koelkast had staan, en daarvoor wekenlang in een kratje in je schuur stond.
- Bier uit een plastic bekertje smaakt anders dan uit een glas. Geloof het of niet, maar glaswerk kan grote invloed hebben op hoe bier smaakt. Dat geldt zeker ook voor plastic. Alleen al het feit dat het plastic ís, zorgt voor een andere bierbeleving.
Hoeveel calorieën zitten er in festivalbier?
In bier op festivals zit hetzelfde aantal calorieën als in hetzelfde bier dat je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. Zo zit er doorgaans 113 kcal in een glas pils. Dat aantal geldt dus óók voor het pils dat je op een festival drinkt.
Conclusie: bestaat ‘festivalbier’?
Nee, ‘festivalbier’ bestaat niet. Zal het ooit wél bestaan? Dat is niet ondenkbaar. Maar áls er ergens festivalbier met een lager alcoholpercentage getapt wordt, dan zal dat gewoon gecommuniceerd worden. Dus dan weet je ervan.
Bronnen: