StiBON Zwarte Zon Zomerstout
Schrijven is mijn beroep. Ik heb een passie voor bier. En in mijn vrije tijd lees en schrijf ik poëzie. Soms komt in het leven alles samen, zoals tijdens mijn StiBON 2-bieropleiding.
Een van de onderdelen van de opleiding is met de hele groep een commercieel bier brouwen. Onze opdracht luidde als volgt:
Het bier dat je tijdens deze opleiding gaat brouwen is een lichte, bovengistende Stout van 4%. Voor de zomer wil het Gulpener BrouwLokaal graag een licht alcoholisch donker bier op tap dus brouw een mooi licht alcoholisch en doordrinkbaar donker bier voor het BrouwLokaal! |
Welnu, de stout is inmiddels gebrouwen en gebotteld. Toegegeven: het recept is voornamelijk door de brouwers in onze groep ontwikkeld. Af en toe heb ik suggesties gedaan voor de smaak, die volgens mij allemaal beleefd van de hand gewezen zijn. Fair enough. 😅
Bieretiket
Waar ik wél aanzienlijk aan heb bijgedragen, is het etiket op de fles. Dat moesten we namelijk ook zelf verzorgen:
Van het gebrouwen bier zal een aantal flessen worden afgevuld met een, door de groep ontworpen etiket. |
Uiteraard moest dat etiket aan allerlei wettelijke voorwaarden voldoen. Zo moet het woord ‘bier’ ergens vermeld staan. Evenals de inhoud en natuurlijk het alcoholpercentage.
En niet te vergeten: het bier moest een naam krijgen.
Naam van het bier
Na een van de lessen zat ik in de trein met opleidingsgenoot Paul Mol. We brainstormden over de naam voor ons bier. Toen kwam hij op ‘Zwarte Zon’. Ik wist het direct: dat is ‘m! Een fantastische naam voor onze zomerstout.
Spreek het maar eens hardop uit:
StiBON Zwarte Zon Zomerstout
Pure poëzie! 🥰
Omschrijving van het bier
Op het etiket was gelukkig ook nog ruimte voor een korte omschrijving van Zwarte Zon. Dus met die naam en het recept als inspiratie, klom ik in de pen.
Het gebeurt me eigenlijk nooit dat een eerste tekstversie direct de definitieve is. Deze omschrijving bleek de uitzondering:
Zwart als de maan voor de zon, verfrissend als de eerste regen na de droogte. Laat je verrassen door deze zomerstout, roasty, roodfruitig en doordrinkbaar. Moge dit bier een schaduw voor je zijn op de heetste dagen van de zomer, en je verwarmen op de natste. |
Ik ben er nog steeds trots op, al zeg ik het zelf.
Etiketontwerp
Ok, we hadden de naam, de omschrijving en het recept. Nu moest dat allemaal nog vorm krijgen in een drukklaar etiketontwerp.
Nu ben ik geen vormgever, maar ik zag snel voor me hoe het er ongeveer uit moest gaan zien. Gelukkig ben ik redelijk handig met Photoshop.
Na heel veel versies en veel overleg met mijn groepsgenoten, kwam dit etiket er uiteindelijk uit:
En zo ziet dat eruit op de fles:
Best heel chique, toch? 🤩
Bierpoëzie
Na al dat werk had ik nog wat creativiteit over. Dat wil zeggen: ik had een inval voor een gedicht over ons bier.
In het gedicht geef ik een nauwkeurig verslag van onze brouwdag op 27 mei, in het Gulpener Brouwlokaal. Want daar is Zwarte Zon geboren. Of, zoals de titel van het gedicht het verwoordt:
Dageraad der Zwarte Zon
Zij geloofden zich zestien Zij besloten dat de zon in Gulpen De dag droop af en in duisternis Voorts verkregen zij de hop en Aldus de ketel bezwangerd ‘Aanschouw!’, jubelden zij, ‘Aanschouw Zo brak de dageraad der Zwarte Zon. en Dronken. |
Als verrassing voor mijn groepsgenoten, liet ik het gedicht afdrukken op een kaart. Die is vervolgens door Gulpener in de dozen met het bier gestopt (we kregen namelijk allemaal een doos met 6 flessen Zwarte Zon thuisgestuurd; een hele ervaring, je ‘eigen’ bier ontvangen en drinken!).
Tekstschrijver in de bierwereld? Ja, graag!
En zo kwam dus alles samen: tekst, bier en poëzie.
Dat mag van mij vaker gebeuren. Goed, poëzie zal niet altijd een rol spelen. Maar in opdracht schrijven voor brouwerijen en andere bierondernemingen? Dat zou ik heel, heel graag doen, als schrijvende biersommelier. 🤞🙂
Bekijk Zwarte Zon op Untappd >