Nederlands Kampioenschap Biersommelier 2024
Afgelopen zondag (24 november) was ik wederom bij Brouwerij De Molen in Bodegraven. Deze keer niet vanwege het Lekkerste Bockbier, maar voor de 4e editie van het NK Biersommelier.
Nee, niet om mee te doen. Ik ben immers nog geen gediplomeerd biersommelier (wordt wel hard aan gewerkt!). Ik was er om verslag te doen, namens het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS), de organisator van het evenement.
15 dappere biersommeliers stapten in de ring, om uit te maken wie van hen de nieuwe Nederlands Kampioen werd. (Waaronder 3 vrouwen. Ik ga er nog weleens uitgebreid over schrijven, maar het wordt tijd dat bier niet meer als ‘mannending’ gezien wordt. Daarom was het goed en niet meer dan logisch dat zij aantraden. Hopelijk worden het er in de toekomst veel meer.)
Voorronde: geen kattenpis (of wacht, toch wél!)
Dus hoe word je Nederlands Kampioen Biersommelier? Allereerst door de voorronde te overleven. Die bestaat uit 3 onderdelen:
- Biertypen herkennen: de deelnemers krijgen 10 bieren. Elk bier is van een ander biertype. Aan hun de taak te achterhalen welke het zijn, door te kijken, ruiken, proeven en voelen.
- Theorietoets: bierhistorie en -cultuur, details uit het brouwproces en andere feitenkennis. Een goede biersommelier behoort daar veel van af te weten.
- Smaakstoffen herkennen: vaak spreekt men van ‘smaakafwijkingen’. Denk aan wat je ruikt als je boven een afvoerputje gaat hangen. Of nat karton. Of…kattenpis (ja, écht!). Het kan allemaal voorkomen in bier, om uiteenlopende redenen. Nee, dit is géén aangename ervaring, voor geen enkele biersommelier. Maar het is wél belangrijk om die geuren te herkennen. Zo krijgen brouwers bijvoorbeeld goede feedback over (fouten in) hun brouwproces.
De voorronde duurde de hele ochtend. Aangezien ik er toch was, hielp ik de organisatie met onder andere bieren inschenken en glazen spoelen. Het evenement draait op vrijwilligers, dus ik stak graag een handje of 2 uit de mouw.
Finale
Nadat alle punten van de 3 onderdelen van de voorronde opgeteld waren, was het tijd om de finalisten bekend te maken. Eerder zei ik al dat er 3 vrouwen meededen, tegenover 12 mannen. Wat bleek? 2 van die vrouwen bereikten de finale! Dus nogmaals: bier puur een mannenzaak? Nee, nee, driewerf nee.
De finale bestaat uit ‘slechts’ 1 ronde: iedere finalist presenteert een bier in 10 minuten. Een belangrijke skill voor een biersommelier. Hoe kunnen we anders onze liefde en passie voor bier overbrengen en verspreiden?
Maar het addertje onder het gras was: de finalisten wisten vooraf niet uit welke bieren zij konden kiezen. Nadat zij opgeroepen werden voor hun presentatie, kregen ze de opties pas te zien. Daarna kregen ze 2 minuten om te kiezen en zich voor te bereiden. Daarna: presenteren!
De Nederlands Kampioen: Léon Rodenburg
Uiteindelijk was het Léon Rodenburg – eigenaar en brouwer van Brouwerij De Magistraat – die door de deskundige jury uitgeroepen werd tot Nederlands Kampioen Biersommelier. Hij gaf een ijzersterke presentatie van de Gooische Bubbel van Gooische Bierbrouwerij.
Runner-up werd Boukje Koop, ook wel bekend als de Bierdame. Ook zij zette een solide presentatie neer van de Witte Kerst van Jopen.
Ik, meedoen aan het NK Biersommelier?!
Ondertussen had ik een topdag gehad. Niet alleen vond ik het leuk om te helpen, het was heel interessant om het NK zo voor het eerst mee te maken.
Na afloop gingen we met de organisatie, deelnemers en toeschouwers dineren in het restaurant van Brouwerij De Molen. Uiteraard: onder het genot van een goed glas bier.
Wanneer ik eenmaal mijn diploma heb, ga ik zeker een keer meedoen. Niet omdat ik denk dat ik een kans maak (hoewel je nooit weet), maar omdat het ook een prachtkans is om mijn vaardigheden te testen en trainen. Het is ook de ambitie van het NGBS om een deelnemersveld van minimaal 50 te hebben.
Dus, ben jij biersommelier en lees je dit? Schrijf je dan in voor het NK Biersommelier van 2026! (Toegegeven, duurt nog ff. 😉)