Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): Ketoembar
Brouwerij Ketoembar is opgericht door 2 vrienden: Barry Broersen en Gijs van Diepen. Waarom ‘Ketoembar’? Dat is Indonesisch voor ‘korianderzaad’. Heel toepasselijk, want korianderzaad is dé handtekening van de brouwers; het zit, in meer of minder mate, in al hun bieren. Daarnaast vonden de heren Ketoembar een mooie, unieke naam.
Om die bieren te brouwen, beschikken Barry en Gijs over een Chinese brouwinstallatie, voor hen op maat gemaakt. Zij vertellen hoe het allemaal zo gekomen is…
Vanwaar jullie liefde voor bier?
Gijs: “West-Friesland is van oudsher het epicentrum van vroegtijdig bierdrinken. Voornamelijk pils, uiteraard. Dus ook wij begonnen op jonge leeftijd met heel veel en heel snel bier drinken. Maar een jaar of 10 terug ontdekten we speciaalbier.”
Barry: “Dat was voor het eerst bij ‘De Natte Cel’ in Bovenkarspel. Dat was de brouwerij van Jan van der Lee, die in zijn garage brouwde. Daar gaf hij regelmatig ook brouwworkshops: je kon zijn bier brouwen, of je kwam met een eigen recept. Dan moest je wel direct 60 liter afnemen. Dat was voor ons, als dorstige West-Friezen, natuurlijk geen probleem.”
Wanneer en waarom begonnen jullie zelf te brouwen?
Barry: “Door de workshops kregen we de smaak te pakken: we wilden het helemaal zelf doen! Bovendien ging het brouwen bij De Natte Cel gepaard met de nodige zweetdruppels, die ook weleens de pannen in vlogen. Toen dachten we: dit kan vast hygiënischer… Haha!”
Gijs: “We startten met een brouwpakket. Dat was met een moutextract. We moesten het in een pan gooien, een aantal stappen verwarmen en vervolgens een uur koken, volgens mij. Hoe dan ook, het was niet te zuipen.
Daarna kochten we in 2016 een automatische brouwketel van 50 liter. Het eerste bier dat we brouwden was een tripel. Eerst in 3 varianten, die we onze vrienden lieten proeven. Op hun feedback borduurden we verder.”
Barry: “Zo kwamen we bij ons eerste recept. Enigszins vergelijkbaar met Tripel Karmeliet, maar dan zonder de sinaasappelschil. Wél met een beetje koriander, hoewel die in dit bier niet merkbaar doorkomt. Het is meer bedoeld als een subtiele handtekening.”
Was de brouwerij direct een succes?
Gijs: “We gingen niet gelijk de markt op met onze tripel. Het werd pas serieus toen Barry in 2019 trouwde. Voor die gelegenheid brouwden we 150 liter van een fris, doordrinkbaar bier dat de voorloper werd van onze huidige Pale Ale.”
Barry: “Nu hadden we 2 biersoorten, en wilden we starten met de officiële verkoop. Daar moesten we natuurlijk nog wel wat randzaken voor regelen, maar dat hadden we vrij snel voor elkaar.”
Gijs: “Ons bier ging in de verkoop in lokale horeca en wat festivals, maar voornamelijk bij slijterijen. Dat ging allemaal gestaag, totdat de pandemie roet in het eten gooide. In die tijd hebben we vooral coronapakketjes rondgebracht.”
Hoe zijn jullie aan die prachtige installatie gekomen?
Barry: “Tja…onze ambitie was en ís dat het brouwen een hobby moet blijven. Maar vanaf het begin groeien we gestaag. Die groei kreeg in een keer een boost toen een lokale evenementenbureau ons vroeg om speciaal voor hen een blond bier te brouwen. Dat ging om een serieuze afname.”
Gijs: “Dus ja, die hobby liep steeds meer uit de hand. En dus kwam het moment dat we moesten kiezen: huurbrouwen…of investeren in een eigen installatie, compleet met vergistingsketel, afvullijn, etc.”
Barry: “Een grote investering. Maar we keken elkaar aan en zeiden: we doen het gewoon. We rekken onze grenzen op, en gaan. Zo staat hier nu een prachtige brouwinstallatie waarmee we alles zelf kunnen.”
Wat brengt de toekomst voor Brouwerij Ketoembar?
Gijs: “Het evenementenbureau waar we dat blonde bier voor brouwden, bestaat niet meer. Daarom gaan we dat binnenkort onder ons eigen label uitbrengen.”
Barry: “Daarnaast willen we meer bierstijlen gaan brouwen. We hebben onze zinnen gezet op een mooie stout of iets anders donkers, en we zijn ook heel geïnteresseerd in vatgerijpte bieren. Maar dat is weer een uitdaging op zich.”
Wat is volgens jullie het beste bier van Ketoembar?
Barry: “Ik vind onze IPA heel goed gelukt. Om die te ontwikkelen, proefden we er eerst 20 van allerlei brouwers, vóórdat we wisten wat we wilden.”
Gijs: “Zo ontdekten we dat een IPA het lekkerste is rond de 50 IBU – althans, dat vonden wij. Dat voerden we dus door in ons recept. En het moest een klassieke Engelse IPA worden, want de markt is al overspoeld met fruitige jongens.”
Barry: “En wat leuk is om te weten: het idee voor de IPA kregen we omdat ik Gijs een hopplant cadeau deed. Dat zijn er ondertussen meer geworden, en ze groeien en bloeien nu in zijn achtertuin, en de oogst gebruiken we dus voor het bier. Dit jaar is dat wel een uitdaging, want qua weer is het geen topjaar.”
Gijs: “Onze Pale Ale vind ik ook altijd consistent goed. Lekker fris. Ik ben er trots op, ook omdat ik geen vergelijkbaar bier ken. In de Pale Ale is de koriander overigens wél heel goed merkbaar.”
Wat is het sterkste verhaal uit jullie brouwerijgeschiedenis?
Gijs: “Dat is toch de aanschaf van onze brouwinstallatie. Die komt uit China, en is op maat gemaakt voor ons. Dat betekende veel heen-en-weer gemail – met taalbarrière. Dat was heel spannend, want hoewel we goede tekeningen kregen, wisten we niet wat er daar precies gebeurde.”
Barry: “Het ergste was misschien nog wel toen we het geld overmaakten via een of andere internationale bankoverschrijving. Een flinke investering, waarna we 6 weken onrustig wachtten tot het in Rotterdam geleverd werd.”
Gijs: “Ja, daar sliepen we wel af en toe slecht van. Maar: het kwam goed aan. Bij het plaatsen moesten we nog wel wat aanpassen, maar verder was het prima in orde. Het hielp ook dat Barry een eigen machinebouwbedrijf heeft. Zo konden we alles zonder hulp van buitenaf installeren.”
Barry: “We zijn natuurlijk echt trots op wat hier staat. Er zijn zelfs andere brouwerijen komen kijken. Nu zijn we ook een beetje ambassadeurs van de Chinese installatiebouwer.”

Een trotse Barry & Gijs voor hun eigen brouwinstallatie
Wat is jullie kijk op de West-Friese biercultuur?
Gijs: “Die is aan het veranderen. Wij begonnen als 13-jarigen met drinken, zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Het is wel goed dat we die tijd achter ons laten.”
Barry: “We zien tegelijkertijd dat mensen in deze regio speciaalbier steeds meer gaan waarderen. Helaas zijn er ook veel West-Friezen die nog niet uit de pilscultuur komen. Hopelijk kunnen wij daar iets aan doen met het bier van Ketoembar!”