Ontmoet onze West-Friese brouwers (8): G.Y.M. brouwerij
Hoorn herbergt – naast Hoorns Nat, Tamesteut en Rotjoch – nóg een machtige brouwerij: G.Y.M. En daar brouwen ze dus – ook naar eigen zeggen – machtig speciaalbier. De letters staan voor de brouwers: Gerard, Yardo en Mattz. Aan het woord is de nestor van het drietal, Gerard.
Hoe en waarom zijn jullie begonnen met brouwen?
“Het begon allemaal in 2018, met een vaderdagscadeautje van mijn dochter en Mattz, die toentertijd verkering hadden. Het cadeautje was het bierbrouwpakket van de Hema.
In dat pakket is de mout al geschroot en alle ingrediënten al goed afgewogen. Samen met Mattz moest we zelf aan de slag met grote pannen om te koken en dergelijke. Ik hou niet van standaard, dus zei ik tegen Mattz: ‘We gaan het anders doen.’ Hij protesteerde nog: ‘Maar we hebben nog bijna geen ervaring!’ Maakte me niets uit; er moest vanille en citroenschil in het bier. Tijdens het brouwen hadden we veel lol. En het bier kwam er precies zo uit als ik hebben wilde: een Belgisch Blond, met een mooi zoetje en citroenaroma’s.”
Wanneer werd het brouwen serieuzer?
“Ongeveer toen Mattz’ broer Yardo wilde meedoen. We kochten wederom een navulpakket voor het Hema-setje, en gingen aan de slag. We hadden enorm veel lol samen, en ook al ging het uit tussen Mattz en mijn dochter, de goede relatie bleef.
Daarom kochten we al snel een ketel van 20 liter, maar dat bleek te weinig. Een half jaar later hadden we er een van 40 liter, met alles erop en eraan. Daar brouwen we nu nog steeds onze recepten in.
Onze eerste brouwsels gaven we vooral weg aan familie en vrienden. Daarvan kregen we veel positieve reacties.”

Met welke bieren zijn jullie begonnen?
“Met onze blonde VaCie, die met vanille en citroengras. En we hadden het idee dat al onze bieren die 2 ingrediënten moesten hebben, want we wilden ons onderscheiden, uitzonderlijk zijn. Maar dat bleek uiteindelijk toch geen succes, want het werkte niet bij ieder bier.
In het begin hadden we ook nog onze Herfst- en Lentebock en een Tripel. Maar tot op de dag van vandaag hebben we nog steeds niet het juiste recept gevonden voor de Tripel, dat we voor ogen hebben. Toch laten we onze fans binnenkort een nieuwe versie proeven. Hopelijk wordt dat ‘m!”
Wanneer is G.Y.M. brouwerij officieel opgericht?
“Dat was in 2020, en de aanleiding was dat Yardo een Minor moest doen voor zijn studie. Het idee was dat Yardo tijdens de Minor een fulltime brouwerij opzette: G.Y.M brouwerij dus.
Toen we eenmaal geregistreerd stonden bij de KvK, lieten we ons 1e commerciële bier maken: 1.000 liter van de Fons Bok, onze Lentebock. Zo’n volume konden we met onze eigen ketel natuurlijk niet aan, dus lieten we het bier maken bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij.
Zo kwamen we er ook achter hoe lastig het is om een bierrecept te vertalen van een 40 liter-installatie naar een van 1.000 liter.
Het bier liep best redelijk. Het was coronatijd, dus moesten we het van de winkelverkoop hebben. We zijn alle slijterijen van Amsterdam tot Den Helder langs geweest. Ook deden we mee aan de lente-editie van Bokken en Happen in Hoorn. Daar kregen we veel complimenten, wat erg leuk was natuurlijk.”

Wat was jullie volgende commerciële bier?
“Onze VaCie. Die lieten we bij De Prael in Amsterdam brouwen. Ook toen ontdekten we dat het nauw steekt, bier laten brouwen op grote installaties. Want we lieten het bier ook afvullen op vat, maar daarvoor bleek het te wild. Dat had te maken met de andere manier van vergisting bij De Prael. Een belangrijk leermoment.
Inmiddels laten we onze bieren brouwen door de Gooimeer Brouwerij in Blaricum. Daar hebben we inmiddels een goede relatie mee.”
Jullie hebben ook een eigen, jaarlijkse terugkerende proeverij. Hoe is dat zo gekomen?
“Daar zijn we in 2020 mee begonnen. Toen gaven we onszelf de opdracht om ieder jaar 6 nieuwe bieren te brouwen. Die laten we dan in oktober proeven, inmiddels in het sportcafé van de Kersepit in Hoorn.
De eerste editie waren er 15 mensen. Dit jaar verwachten we makkelijk de 50 te halen. En het is ieder jaar weer een prachtfeest: mensen betalen een all-in bedrag, we gaan proeven mét eten, en wat er aan bier over is, drinken we aan het einde van de avond op.
Vorig jaar was ook Rob Hiddinga van het Biergilde Hoorn erbij. Hij was onder de indruk van onze bieren, en nodigde ons uit om op het Noord-Hollands Bierfestival te staan in 2025. We schreven ons in én werden uitgekozen, dus toen moesten we als de sodeweerga bier brouwen. Welke dat moesten worden, bepaalden we uit de reacties tijdens de proeverij.”

Welke bieren waren dat?
“Zonnetje Double IPA, Zwart Goud Imperial Stout en De Killt Scotch Ale. Die bieren hebben we nu ook weer commercieel laten brouwen bij Gooimeer. Het mooie is: die bekostigen we met de opbrengst van onze jaarlijkse proeverij.
We vinden dat het zo prachtig gaat. Want tja, hoe groot wil je worden? Het is voor een brouwerij vandaag de dag lastig een afzettrein neer te zetten, vooral bij slijterijen. Maar dan nog, wat schieten we daar mee op?
Mijn filosofie is: bier brouwen moet een feest zijn. Zonder druk, zonder zorgen. Dus houden wij het lekker bij die 6 bieren per jaar met enkele vaste toppers, en de jaarlijkse bierproeverij. Af en toe staan we op bierfestivals. Dat is altijd prachtig. En dan zien we wel hoe het balletje de komende jaren rolt.”
Welke bieren staan er voor de komende proeverij op het programma?
“Dan hebben we een Witbier, een Weizen (ook zodat we het verschil tussenbeide kunnen laten proeven), wederom de Tripel (poging tig), een Barley Wine, Red Ale en een heel speciale: de Hoornse Broeder.
Die laatste is een bier dat gebaseerd is op de Hoornse krentenmik, met bruine basterdsuiker in plaats van spijs, en onder andere kaneel. Die smaken proberen we in het bier te krijgen.
Ook de bieren voor 2026 staan al vast: Baltic Porter, Stout, Dubbel, Saison, Brut en Kölsch. Hopelijk komen ze allemaal goed uit de ketel. Maar: we hebben nooit een bier weg hoeven te gooien omdat het niet drinkbaar was – los van of de smaak ‘goed’ was natuurlijk. Daar ben ik trots op!”












