• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Reviews
  • Gratis Biergids
  • Blog
  • Over
  • Contact
HIER VIEREN WE BIER
  • 0Winkelwagen
Bierbeleving
  • 🍺 Bierproeverijen
    • Arjans Bierbeleving
    • De Historische Bierbeleving
    • De West-Friese Bierbeleving
    • De Bewuste Bierbeleving
    • De Bockige Bierbeleving
    • Bierbeleving Op Maat
  • 📆 Bier Scheurkalender 2026
    • Zakelijke bestellingen
  • 📙 Gratis Biergids
  • ✒️ Bierteksten
  • Menu Menu
Logo van Brouwerij GYM in Hoorn

Ontmoet onze West-Friese brouwers (8): G.Y.M. brouwerij

21 oktober 2025/in West-Friese Brouwers/door Arjan Jonker

Hoorn herbergt – naast Hoorns Nat, Tamesteut en Rotjoch – nóg een machtige brouwerij: G.Y.M. En daar brouwen ze dus – ook naar eigen zeggen – machtig speciaalbier. De letters staan voor de brouwers: Gerard, Yardo en Mattz. Aan het woord is de nestor van het drietal, Gerard.

Hoe en waarom zijn jullie begonnen met brouwen?

“Het begon allemaal in 2018, met een vaderdagscadeautje van mijn dochter en Mattz, die toentertijd verkering hadden. Het cadeautje was het bierbrouwpakket van de Hema.

In dat pakket is de mout al geschroot en alle ingrediënten al goed afgewogen. Samen met Mattz moest we zelf aan de slag met grote pannen om te koken en dergelijke. Ik hou niet van standaard, dus zei ik tegen Mattz: ‘We gaan het anders doen.’ Hij protesteerde nog: ‘Maar we hebben nog bijna geen ervaring!’ Maakte me niets uit; er moest vanille en citroenschil in het bier.  Tijdens het brouwen hadden we veel lol. En het bier kwam er precies zo uit als ik hebben wilde: een Belgisch Blond, met een mooi zoetje en citroenaroma’s.”

Wanneer werd het brouwen serieuzer?

“Ongeveer toen Mattz’ broer Yardo wilde meedoen. We kochten wederom een navulpakket voor het Hema-setje, en gingen aan de slag. We hadden enorm veel lol samen, en ook al ging het uit tussen Mattz en mijn dochter, de goede relatie bleef.

Daarom kochten we al snel een ketel van 20 liter, maar dat bleek te weinig. Een half jaar later hadden we er een van 40 liter, met alles erop en eraan. Daar brouwen we nu nog steeds onze recepten in.

Onze eerste brouwsels gaven we vooral weg aan familie en vrienden. Daarvan kregen we veel positieve reacties.”

G.Y.M. brouwerij VaCie

Met welke bieren zijn jullie begonnen?

“Met onze blonde VaCie, die met vanille en citroengras. En we hadden het idee dat al onze bieren die 2 ingrediënten moesten hebben, want we wilden ons onderscheiden, uitzonderlijk zijn. Maar dat bleek uiteindelijk toch geen succes, want het werkte niet bij ieder bier.

In het begin hadden we ook nog onze Herfst- en Lentebock en een Tripel. Maar tot op de dag van vandaag hebben we nog steeds niet het juiste recept gevonden voor de Tripel, dat we voor ogen hebben. Toch laten we onze fans binnenkort een nieuwe versie proeven. Hopelijk wordt dat ‘m!”

Wanneer is G.Y.M. brouwerij officieel opgericht?

“Dat was in 2020, en de aanleiding was dat Yardo een Minor moest doen voor zijn studie. Het idee was dat Yardo tijdens de Minor een fulltime brouwerij opzette: G.Y.M brouwerij dus.

Toen we eenmaal geregistreerd stonden bij de KvK, lieten we ons 1e commerciële bier maken: 1.000 liter van de Fons Bok, onze Lentebock. Zo’n volume konden we met onze eigen ketel natuurlijk niet aan, dus lieten we het bier maken bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij.

Zo kwamen we er ook achter hoe lastig het is om een bierrecept te vertalen van een 40 liter-installatie naar een van 1.000 liter.

Het bier liep best redelijk. Het was coronatijd, dus moesten we het van de winkelverkoop hebben. We zijn alle slijterijen van Amsterdam tot Den Helder langs geweest. Ook deden we mee aan de lente-editie van Bokken en Happen in Hoorn. Daar kregen we veel complimenten, wat erg leuk was natuurlijk.”

G.Y.M. brouwerij Fons Bok

Wat was jullie volgende commerciële bier?

“Onze VaCie. Die lieten we bij De Prael in Amsterdam brouwen. Ook toen ontdekten we dat het nauw steekt, bier laten brouwen op grote installaties. Want we lieten het bier ook afvullen op vat, maar daarvoor bleek het te wild. Dat had te maken met de andere manier van vergisting bij De Prael. Een belangrijk leermoment.

Inmiddels laten we onze bieren brouwen door de Gooimeer Brouwerij in Blaricum. Daar hebben we inmiddels een goede relatie mee.”

Jullie hebben ook een eigen, jaarlijkse terugkerende proeverij. Hoe is dat zo gekomen?

“Daar zijn we in 2020 mee begonnen. Toen gaven we onszelf de opdracht om ieder jaar 6 nieuwe bieren te brouwen. Die laten we dan in oktober proeven, inmiddels in het sportcafé van de Kersepit in Hoorn.

De eerste editie waren er 15 mensen. Dit jaar verwachten we makkelijk de 50 te halen. En het is ieder jaar weer een prachtfeest: mensen betalen een all-in bedrag, we gaan proeven mét eten, en wat er aan bier over is, drinken we aan het einde van de avond op.

Vorig jaar was ook Rob Hiddinga van het Biergilde Hoorn erbij. Hij was onder de indruk van onze bieren, en nodigde ons uit om op het Noord-Hollands Bierfestival te staan in 2025. We schreven ons in én werden uitgekozen, dus toen moesten we als de sodeweerga bier brouwen. Welke dat moesten worden, bepaalden we uit de reacties tijdens de proeverij.”

G.Y.M. brouwerij De Killt

Welke bieren waren dat?

“Zonnetje Double IPA, Zwart Goud Imperial Stout en De Killt Scotch Ale. Die bieren hebben we nu ook weer commercieel laten brouwen bij Gooimeer. Het mooie is: die bekostigen we met de opbrengst van onze jaarlijkse proeverij.

We vinden dat het zo prachtig gaat. Want tja, hoe groot wil je worden? Het is voor een brouwerij vandaag de dag lastig een afzettrein neer te zetten, vooral bij slijterijen. Maar dan nog, wat schieten we daar mee op?

Mijn filosofie is: bier brouwen moet een feest zijn. Zonder druk, zonder zorgen. Dus houden wij het lekker bij die 6 bieren per jaar met enkele vaste toppers, en de jaarlijkse bierproeverij. Af en toe staan we op bierfestivals. Dat is altijd prachtig. En dan zien we wel hoe het balletje de komende jaren rolt.”

Welke bieren staan er voor de komende proeverij op het programma?

“Dan hebben we een Witbier, een Weizen (ook zodat we het verschil tussenbeide kunnen laten proeven), wederom de Tripel (poging tig), een Barley Wine, Red Ale en een heel speciale: de Hoornse Broeder.

Die laatste is een bier dat gebaseerd is op de Hoornse krentenmik, met bruine basterdsuiker in plaats van spijs, en onder andere kaneel. Die smaken proberen we in het bier te krijgen.

Ook de bieren voor 2026 staan al vast: Baltic Porter, Stout, Dubbel, Saison, Brut en Kölsch. Hopelijk komen ze allemaal goed uit de ketel. Maar: we hebben nooit een bier weg hoeven te gooien omdat het niet drinkbaar was – los van of de smaak ‘goed’ was natuurlijk. Daar ben ik trots op!”

Logo van G.Y.M. brouwerij

 


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2025/10/brouwerij-gym-hoorn.jpg 400 800 Arjan Jonker https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.png Arjan Jonker2025-10-21 12:21:212025-10-21 12:21:21Ontmoet onze West-Friese brouwers (8): G.Y.M. brouwerij
Misschien ook iets voor u
Brouwers Rob Bennis, Henri van de Broek en Rick van de Broek, van West-Friese brouwerij Hoorns NatOntmoet onze West-Friese brouwers (5): Hoorns Nat
Brouwer Dyon Huiberts van Schaagse Brouwerij "De Roode Leeuw"Ontmoet onze West-Friese brouwers (1): Schaagse Brouwerij “De Roode Leeuw”
Koersprêt, een West-Friese brouwerij met internationale ambitiesOntmoet onze West-Friese brouwers (2): Koersprêt
Bert Buijsman en Lars Jautze van West-Friese brouwerij De BierbroedersOntmoet onze West-Friese brouwers (4): De Bierbroeders
Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): Ketoembar
Brouwer Rik Borst van de Spanbroekse brouwerij Borst Bier. Helaas is hij gestopt met brouwenOntmoet onze West-Friese brouwers (3): Borst Bier
Arjans blog over bier

Over de auteur

Alle blogartikelen zijn geschreven door Arjan Jonker, internationaal gediplomeerd biersommelier.

Hij geeft bierproeverijen in West-Friesland, en is als tekstschrijver actief in de bierwereld.

Meer over Arjan >

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN

Reviews

google
Frank Bok 4 dagen geleden
Leuke bierproeverij door de eeuwen heen met diverse smaken. Aanrader.
...
google
Robert Huisman 4 dagen geleden
Heerlijke informatieve proeverij met lekkere bijzondere bieren
...
google
Leon Stolk 4 dagen geleden
Echte aanrader!!!
...
google
Marije Kloos 4 dagen geleden
Heel interessant. Mooi duidelijk gesproken en een zeer boeiende verhalen met mooie lekkere bieren. Heel erg leuk!
...
google
Albert de Boer 4 dagen geleden
Super leuke bierproeverij met een goed verhaal en heerlijke biertjes. Waar ik dacht wel enigzins verstand dacht te hebben van biertjes ben ik erg verrast!
...
google
Chantal Halsema 4 dagen geleden
Mooi verhalen verteller. Lekkere bieren. Zeer geslaagd
...

Blogcategorieën

  • Bier & Muziek (4)
  • Bierbedevaart (7)
  • Bierfestival (7)
  • Bierhistorie (7)
  • Bierkennis (16)
  • Biermarketing (7)
  • Bieropleiding (8)
  • Bierproeverij (28)
  • Biertips (4)
  • Uncategorized (1)
  • West-Friese Brouwers (8)

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN
Bierproeverijen

🍺 Arjans Bierbeleving

🍺 De Historische Bierbeleving

🍺 De West-Friese Bierbeleving

🍺 De Bewuste Bierbeleving

🍺 De Bockige Bierbeleving

🍺 Bierbeleving Op Maat

🍺 Open Bierproeverijen

🚩 Werkgebied: Noord-Holland

Alkmaar | Amsterdam | Den Helder
Haarlem | Heemskerk | Hilversum
Hoorn | Enkhuizen | Purmerend
Schagen | Zaandam

Contact

Bierbeleving

arjan@bierbeleving.nl
06-14300096

Schenkeldijk 23
1693 DL Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2025 © Bierbeleving | Algemene Voorwaarden
Proeverijverslag: De Bockige Bierbeleving in Het Wapen van WogmeerDe Bockige Bierbeleving, een bockbierproeverij zoals geen anderBiersommelier Arjan Jonker tijdens een historische bierproeverij in FrieslandProeverijverslag: De Historische Bierbeleving in Dorpshuis De Golle (Friesl...
Scroll naar bovenzijde