GESLAAGD voor StiBON Bierambassadeur 1 🥳🍻
Vandaag kwam eindelijk het verlossende mailtje, anderhalve week na het examen: ik ben GESLAAGD voor de bieropleiding StiBON Bierambassadeur 1. En niet zomaar, nee: geslaagd met genoeg punten om door te mogen voor Bierambassadeur 2. Daar begin ik in maart mee.
Waarom ik de bieropleidingen van StiBON doe
Afgelopen september plantte ik een zaadje in mijn hoofd, dat sindsdien sneller gegroeid is dan een hopplant: misschien kan ik wel bierproeverijen organiseren in mijn regio.
Goed. Leuk idee. Maar wel op voorwaarde dat ik mijn bierkennis fors vergrootte. Want iedereen kan zich wel ‘bierkenner’ of zelfs ‘biersommelier’ noemen, maar ik vind dat je zo’n titel moet kunnen onderbouwen, moet verdienen. Ik wil echt iets brengen wanneer ik bierproeverijen verzorg.
Dus ging ik op zoek naar wat er zoal is aan bieropleidingen in Nederland. Wat bleek: er zijn er best wel wat, de meeste online. Maar dat was niet wat ik zocht: te vrijblijvend, te kort, en te eenzaam.
Gelukkig vond ik ook de website van de Stichting Bieropleidingen Nederland, in het kort StiBON dus. Zij leiden mensen op tot internationaal erkend biersommelier, in 3 opleidingen met een serieus examen. Precies wat ik zocht. En begin oktober begonnen ze weer met een nieuwe ronde Bierambassadeur 1. Ik schreef me direct in.
De lessen
Bierambassadeur 1 bestaat uit 6 lessen van 4 uur. Je leert onder andere over bier proeven, biergeschiedenis, het brouwproces, bier aan tafel en bier en gezondheid. Tijdens iedere les proef je 6 bieren, waarbij je proefnotities maakt.
De lessen worden verzorgd door bierprominenten, zowel vrouwen als mannen. (Denk jij nog steeds dat bier voor mannen is? Die mythe ramt StiBON direct onderuit, en terecht.)
Van tevoren wist ik niet goed wat ik me erbij moest voorstellen. Hoe groot zou de groep zijn? Hoe zien de avonden er precies uit? Maar ook: zou ik ‘geschikt’ zijn?
Lichtelijke paniek
De 1e les was even leuk als ontluisterend. Want vanaf minuut 1 was ik geboeid en wist ik dat ik véél meer over bier wilde leren. Ook de groepssamenstelling verraste me in positieve zin: zo’n 25 bierliefhebbers van ongeveer 20 tot 60 jaar, met bijna evenveel vrouwen als mannen. Heel divers dus.
Maar toen we de eerste bieren gingen proeven, maakte een lichte paniek zich van mij meester. Want ehm ja, ik ruik en proef inderdaad wel verschillende dingen. Maar wat dan precies? Hoe geef ik daar woord aan? Dat lukte me in het begin maar heel matig. Best ontluisterend, zéker voor iemand die dagelijks met teksten bezig is (want in hoofdzaak ben ik tekstschrijver, met mijn eigen tekstbureau).
Gelukkig is alles te leren, ook bier proeven en beschrijven wat je ervaart. Tegen het einde van de reeks lessen wist ik op een goed moment niet alleen de bierstijl te benoemen (quadrupel), maar zélfs het biermerk (Rochefort 10). Een bier dat ik bijna iedere week drink – toegegeven – maar toch. Het was een groot persoonlijk succesmomentje. 😊
Het examen
De 6 lessen vlogen voorbij. Half december was de laatste. Daarna was het aan mij om de stof goed te leren voor het examen, dat op 15 januari plaatsvond.
Het examen voor Bierambassadeur 1 bestaat uit:
- Een praktijkexamen bierproeven, waarbij je de bierstijl moet herkennen
- Een theorie-examen, bestaande uit 36 meerkeuzevragen.
Je bent geslaagd wanneer je 8 (van de 12) punten haalt voor het praktijkexamen, en 28 van de 36 vragen goed hebt op het theorie-examen. Maar wil je verder met Bierambassadeur 2? Dan moet je er 32(!) goed hebben.
Dus ja, ook al had ik écht goed geleerd, ik was van tevoren niet 100% overtuigd dat ik het zou redden. Ik zag vooral op tegen het praktijkexamen. Achteraf bleek dat niet nodig: daar scoorde ik 100% op. En ik haalde 34 punten voor de theorie. 😅
Op naar Bierambassadeur 2!
StiBON is toegankelijk voor iedereen
Lijkt zo’n bieropleiding jou ook leuk? Heb je zelfs – net als ik – de ambitie om uiteindelijk biersommelier te worden? Twijfel dan niet: Bierambassadeur 1 is toegankelijk voor iedereen, dus óók de gemiddelde bierliefhebber (waaronder ik mezelf schaarde vóórdat ik deze opleiding deed).