Ontmoet onze West-Friese brouwers (4): De Bierbroeders
Bert Buijsman en zijn compagnon Lars Jautze staan in West-Friesland bekend als ‘De Bierbroeders’, naar hun gelijknamige brouwerij. In hun line-up vind je maar liefst 25(!) verschillende bieren. En daar zitten hele bijzondere bij, zoals een koffie-IPA. Hoe is dat allemaal zo gekomen?
Vanwaar jullie liefde voor bier?
Bert: “Ik dronk al vroeg veel soorten speciaalbier. Dat kwam door Lars. Hij liet me ook voor het eerst een proefformulier invullen. Dat vond ik toen heel moeilijk, maar de smaak van verschillende bieren had ik goed te pakken.”
Lars: “Ik dronk een keer een Leffe tripel en ontdekte daarmee dat er op biergebied meer was dan pils. Al snel daarna kwam ik erachter dat ik om de hoek werkte bij een enorme bierwinkel in Amsterdam. Toentertijd was dat een walhalla voor speciaalbier-liefhebbers. Ik heb daar goed gebruik van gemaakt om de bierwereld in korte tijd te proberen te doorgronden.”
Wanneer en waarom begonnen jullie zelf te brouwen?
Bert: “In 2012 kreeg ik een burn-out. Dat had onder andere te maken mijn moeder, die erg ziek was en later overleed. Ik was mantelzorger voor haar.
Tijdens mijn burn-out kwam Lars naar me toe: ‘Ga je mee naar Brouwerij De Molen?’ Daar kregen we een rondleiding en dronken we 2 hele oude bieren. Zonder etiket, dus we wisten niet eens wat voor bierstijl het was. Maar ze bevielen zo goed, dat we direct de voorraad opkochten.
Toen zeiden we – heel arrogant – tegen elkaar: ‘Dit kunnen wij ook!’ Dat was het begin van De Bierbroeders, waarna het steeds verder is gegroeid. Een van de eerste brouwsels die we maakten, was voor een vrijgezellenfeest. Daar leerden we heel veel van. Niet veel later kochten we goede spullen en begonnen we serieus met brouwen.”
Lars: “Vanuit het oogpunt van haalbaarheid zag ik vooral hoe ‘simpel’ het proces van brouwen is. Het feit dat je vanuit het niets met betrekkelijk simpele middelen iets lekkers kan creëren sprak mij direct aan.“
Was de brouwerij direct een succes?
Bert: “Haha! Nee, we moesten nog heel veel leren: het eerste bier doopten we ‘Jij liever dan ik’, omdat het niet te hachelen was. Ja, het was trial & error, maar we leerden en gingen steeds meer brouwen. Daarna begon het snel te lopen.
In 2014 startten we officieel het bedrijf. Ik herinner me nog het paasfestival in Hoorn: daar waren we in no-time van ons bier af. Dat ontstak het vuur bij mij: ik zag kansen voor een breder assortiment. Al snel werd het zo veel, dat we het niet meer allemaal zelf konden brouwen. Daarom huurden we capaciteit bij een andere brouwerij.
Dat heeft geleid tot wat het nu is: we hebben een stuk of 25 verschillende bieren in de markt staan. En ik heb 2 winkels, waaronder een bierspeciaalzaak in Het Streekhof in Grootebroek.”
Jullie zijn nu huurbrouwers. Hopen jullie ooit een eigen productiebrouwerij te hebben?
Bert: “Dat hebben we ooit wel geprobeerd, in het oude Philipsgebouw in Hoorn. We kwamen ver met die plannen, maar uiteindelijk ketste het af omdat er geen vrachtwagen kon komen.
Dus we laten ons bier brouwen, maar we bedenken de recepten natuurlijk wel zelf. Dat wil zeggen: Lars bedenkt vooral de bieren, ik zorg voornamelijk voor de verkoop. Dat vind ik leuk.
Die combinatie werkt uitstekend. We brouwen nu zo’n 1.000 hectoliter per jaar, en nog steeds groeien we.”
Wat maakt jullie brouwerij uniek in West-Friesland?
Bert: “Dat moet wel de combinatie van verkoop en smaak zijn. Daarnaast zijn veel van onze bieren uniek in de markt. Zo hebben we stoofbier en verjaardagsbieren, en we waren de eerste met een Sinterklaasbier.
We willen geen copycats zijn, maar het op onze eigen manier doen. Kijk bijvoorbeeld naar ons bier ‘Bijzonder Blond’. Dat maakten we samen met consumenten: op een avond nodigden we mensen uit en zetten kruiden neer. Iedereen mocht zelf weten wat ze in hun bier gooiden. De lekkerste combinaties namen we over in ons recept.”
Wat brengt de toekomst voor jullie brouwerij?
Bert: “Ik hoop meer winkels te openen om Bierbroeders-bier te verkopen. Maar je weet nooit wat de bierwereld gaat doen. Daarom blijf ik goed naar de markt kijken en meebewegen.”
Lars: “We hopen ook nog een aantal grootse projecten te lanceren op receptuur- en themagebied. Dus een reeks bieren met de etiketten in 1 stijl en een reeks bieren met een overeenkomstige receptuurbijzonderheid.
Ook zouden we graag nog op blik afvullen en meer met barrel-aged bieren doen in de toekomst.”
Bert: “En wie weet openen we ooit nog eens een productiebrouwerij. Ik wil niets uitsluiten.”
Wat is volgens jullie het beste bier van De Bierbroeders?
Bert: “Wat mij betreft is dat onze ‘Barley wine barrel aged’. Die is gerijpt op een vat waar rode wijn in gezeten heeft. Het recept van dat bier is toevallig wél van mij.
Onze ‘Dunkelweizen barrel aged’ is op dezelfde vaten gerijpt, die is ook erg lekker.
Waar ik ook trots op ben: onze Tripel IPA Coffee. Die bedachten en maakten we samen met een Hoornse koffiebrander.”
Lars: “Ik ben heel trots op onze tripel en saison. Beiden zijn bijzonder in hun stijl. De tripel is complex doordat deze zowel zoetig is (voorkeur Bert) als clean (voorkeur Lars). De saison is supersimpel en licht qua alcohol, maar evengoed enorm smaakvol.
Onze tijdelijk verkrijgbare tripel barrel-aged vond ik het beste bier dat we ooit hebben gemaakt tot nu toe. De complexiteit van dat bier was waanzinnig.”
Tot slot: wat is jullie kijk op de West-Friese biercultuur?
Lars: “Dit is een interessante vraag. Ik denk dat het net als elke andere cultuur onderhevig is aan een veelvoud aan factoren. Denk aan zaken als marktverzadiging, corona, normale doorloop van bedrijven die ophouden te bestaan en nieuwe spelers op de markt.
Ook de verandering qua grote speciaalbier-spelers heeft effect gehad, zowel positief als negatief.
De liefhebber heeft nu meer weet van specialere bieren, zoals verschillende IPA’s en imperial stouts. In West-Friesland is dat niet anders dan elders. Het is een moeilijke markt en wij zijn vooral trots op het feit dat wij als huurbrouwers na ruim 10 jaar nog steeds overeind staan.
Er is zeker ruimte op de markt voor een aantal andere West-Friese brouwers en we hebben die concurrentie ook zeker nodig om te blijven groeien. We noemen de winkel niet voor niets De Bierbroeders & Friends. We zien veel leuke dingen bij onze collegabrouwers uit de regio en willen graag zo veel mogelijk samenwerken.”
Bert: “Er gebeurt en verandert veel in de bierwereld. Dat zal de komende jaren ook wel zo blijven. Niet iedereen zal zijn plekje weten te behouden. Het is hard werken.
Ik weet niet of de West-Friese biercultuur heel veel afwijkt van de rest van Nederland. De consument wordt terecht kritischer; een lokaal product wordt niet alleen nog maar verkocht omdat het lokaal is. Het moet ook goed zijn en aan de verwachting van de consument voldoen.
Voor het geld hoef je het als West-Friese brouwer in ieder geval niet te doen. Je moet het leuk blijven vinden.”