Ontmoet onze West-Friese brouwers (7): Brouwerij Rotjoch
Brouwerij Rotjoch is opgericht door Jort Poeze – eigenaar van Eetcafé De Klinker in Hoorn –, zijn vriendin Svenja van Klaveren en Jochem Kropff. Aan deze brouwerij klopt alles: de naam, de huisstijl en natuurlijk…de geweldige bieren. Ze brouwen er ‘slechts’ 2, maar dat is alleen maar omdat ze zichzelf aan de allerhoogste standaard houden.
Ik sprak Jort op het terras van De Klinker. Lees het verhaal van de brouwers die bij hun eigen lancering in Proeflokaal Arendsnest de deur uit werden gezet…
Vanwaar jouw liefde voor bier?

Jort Poeze van Brouwerij Rotjoch in Hoorn
“De Klinker was van mijn ouders en bestaat al 34 jaar, sinds mijn geboorte. Mijn vader had al vroeg aandacht voor speciaalbier, toen nog de welbekende Belgen als Palm, De Koninck en Hoegaarden. Op mijn 18e begon ik zelf in het café te werken, om het uiteindelijk in 2018 van mijn vader over te nemen.
Ik begon bier steeds interessanter te vinden, en dronk stapsgewijs steeds meer soorten. Dat bracht me ertoe om veranderingen door te voeren in ons bieraanbod. De klassiekers gingen eruit, en de nieuwe, hippe bieren kwamen erin. Bijvoorbeeld de Lamme Goedzak van Scheldebrouwerij, maar natuurlijk ook de eerste IPA’s.
In die begintijd deden we ook veel proeverijen, waar we brouwerijen voor uitnodigden. Two Chefs, Eeuwige Jeugd, Uiltje…al die brouwerijen die nu heel groot zijn, maar toen net begonnen waren. Met Poesiat & Kater hebben we in 2021 nog een collab gedaan, voor hun Bar Mates-serie: de Poez & Power Sour, een Gose met perziken en rozen.”
Wanneer en waarom begonnen jullie zelf te brouwen?

Svenja van Klaveren van Brouwerij Rotjoch in Hoorn
“Dat was enkele jaren voordat Rotjoch officieel begon: rond 2016. Toen zaten Jochem en ik vaak samen aan de bar, samples te testen die opgestuurd werden door allerlei brouwerijen. Veel van die bieren zeken we af, vaak ook nog terecht.
Svenja – en zij was niet de enige – zei toen: ‘Jullie met jullie commentaar altijd. Laat dan maar eens zien dat jullie het beter kunnen!’ Die uitdaging zijn we aangegaan. Samen met Svenja overigens, want zij is ook vanaf het begin betrokken bij de brouwerij.
We kochten apparatuur en gingen puzzelen op onze bieren. Daar hebben we 2 jaar over gedaan. Pas toen vonden we ze goed genoeg om op de markt te brengen. We wilden geen bier uitbrengen om het uitbrengen, maar omdat we er echt achterstonden en trots op waren. Veel brouwerijen leek dat niets uit te maken. Ons wel.”
Vanwaar de naam ‘Rotjoch’?

De Gele Maagd van Brouwerij Rotjoch
“’Rotjoch’ is een verbastering van onze namen: Jort en Jochem. Sindsdien doen we onze naam aardig eer aan, want samen zijn we echt een ongeorganiseerd zooitje waarbij niet alles even soepel loopt.
Dat zag Svenja ook. Daarom ging zij zich óók met onze marketing bemoeien. Zij is verantwoordelijk voor onze huisstijl. Die is echt uniek geworden, vooral vanwege de poppetjes op onze etiketten. Daar stonden vrienden van ons model voor, zonder dat ze het wisten. Degene die model stond voor onze Gele Maagd IPA kwam er pas achter tijdens de lancering. Ik riep hem naar voren om het bier in te schenken, en zo zag hij zichzelf op het flesje staan – zónder broek! Hij kon er om lachen.
De naam is overigens ook op hem gebaseerd: hij dronk toentertijd zo veel bier dat we dachten dat hij geel zou worden. Daarnaast scholden we elkaar wel vaker uit voor ‘maagd’ in die tijd. Daarnaast slaat ‘maagd’ ook op het feit dat het ons eerste bier was.”
En wat is het verhaal achter de Malle Bikkel Tripel?

De Malle Bikkel van Brouwerij Rotjoch
“Dat bier dankt zijn naam aan Carlo Bikkel, die in De Klinker altijd Westmalle Tripel dronk. Wij wilden een doordrinkbare versie van dat bier maken. Het ‘Malle’ komt dus van Westmalle.
Daarbij komt dat een ‘bikkel’ in het oud-Nederlands ‘iemand met 1 teelbal’ betekent. Kijk nu nog maar eens goed naar de tekening…
Zo heeft Svenja allerlei details verwerkt in de poppetjes. De Gele Maagd draagt bijvoorbeeld een blouse met lentebloesem en hij heeft een ananas vast: verwijzingen naar de aroma’s van de hoppen in onze IPA, respectievelijk uit de Mosaic en Amarillo.
De kleding van Malle Bikkel – die houthakkersstijl – komt van Carlo, die dat soort kleding ook verkoopt in zijn winkel in Hoorn.”
Was de brouwerij direct een succes?
“Ja, want onze 1e batch was al uitverkocht vóórdat we ‘m gebrouwen hadden: 1.000 liter. Een mooie beloning voor de jaren waarin we het bier ontwikkelden.
Onlangs won onze Gele Maagd een bronzen medaille bij de Untappd Community Awards, in de categorie tarwe-IPA. Nu word ik normaal gesproken niet heel enthousiast van een 3e plek, maar in dit geval is het een prachtige beloning vanuit de biergemeenschap zelf.
We ontwikkelden dat bier overigens in de tijd dat de NEIPA opkwam. Dat kwam mooi uit, want daarom sloeg onze IPA – die wat zachter en fruitiger is – direct aan. Voor veel mensen was onze IPA de eerste die ze konden waarderen.”
Wat is het sterkste verhaal uit jullie brouwerijgeschiedenis?
“Dat we uit Proeflokaal Arendsnest zijn gezet bij onze eigen lancering! Onze vrienden waren natuurlijk uitgenodigd, maar die waren uiteindelijk niet meer te temmen. Het werd een teringzooi, zodat de eigenaar geen andere keus had dan ons weg te sturen. Achteraf hebben we daar hard om gelachen, maar ik heb de volgende dag wel even naar het Arendsnest gebeld. Het is gelukkig weer goedgekomen.
Een ander bizar voorval was toen ik aan het brouwen was, samen met een andere gozer. Ik zeg altijd: je moet alles proeven. Dat nam hij heel letterlijk: hij pakte een buisje met melkzuur, en nam dáár een slok van. Daarna heeft hij een half uur met de tuinslang in zijn bek gestaan!”
Wat brengt de toekomst voor jullie brouwerij?
“Eigenlijk willen we al 2 jaar een nieuw bier uitbrengen. Maar dat komt er om verschillende redenen niet van. De belangrijkste is dat we er echt de tijd voor moeten hebben, want we willen wederom het bier zorgvuldig ontwikkelen en goed zelf proeven.
Ondertussen gaat het met de brouwerij gewoon goed. We doen niet veel om Rotjoch te promoten, maar dat hoeft ook niet; de verkoop gaat vanzelf. Wel sponsoren we tegenwoordig padel-toernooien, onder voorwaarde dat ons bier daar verkocht wordt. Dat loopt ook erg goed.”
Wat is volgens jou jullie beste bier?
“De Gele Maagd, maar dat heeft ook met mijn persoonlijke voorkeur te maken. Op Untappd doen ze het allebei ongeveer even goed.”
Tot slot: wat is jouw kijk op de West-Friese biercultuur?
“Die wordt stapsgewijs steeds beter. Dat zie ik ook hier in de zaak: niet alleen de gangbare bieren verkopen goed, ook de gekke zure en hele dure IPA’s. Laatst had ik de Moersleutel Motorolie op de tap. Die was veel sneller op dan ik verwachtte.
Ook de 0-procentjes doen het steeds beter. En waarom niet? Daar zitten hele lekkere tussen.
Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die te weinig van bier weten en alles maar bestellen, zonder dat ze weten wat ze precies drinken. Dat vind ik dan wel zonde. Dus er is nog alle ruimte om de bewustwording te verbeteren.”