• Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Reviews
  • Gratis Biergids
  • Blog
  • Over
  • Contact
HIER VIEREN WE BIER
  • 0Winkelwagen
Bierbeleving
  • 🍺 Bierproeverijen
    • Arjans Bierbeleving
    • De Historische Bierbeleving
    • De West-Friese Bierbeleving
    • De Bewuste Bierbeleving
    • De Bockige Bierbeleving
    • Bierbeleving Op Maat
    • Open Bierproeverijen
  • 📆 Bier Scheurkalender 2026
    • Voorverkoop
    • Zakelijke bestellingen
  • 📙 Gratis Biergids
  • ✒️ Bierteksten
  • Menu Menu

Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): Ketoembar

22 augustus 2024/in West-Friese Brouwers/door Arjan Jonker

Brouwerij Ketoembar is opgericht door 2 vrienden: Barry Broersen en Gijs van Diepen. Waarom ‘Ketoembar’? Dat is Indonesisch voor ‘korianderzaad’. Heel toepasselijk, want korianderzaad is dé handtekening van de brouwers; het zit, in meer of minder mate, in al hun bieren. Daarnaast vonden de heren Ketoembar een mooie, unieke naam.

Om die bieren te brouwen, beschikken Barry en Gijs over een Chinese brouwinstallatie, voor hen op maat gemaakt. Zij vertellen hoe het allemaal zo gekomen is…

Vanwaar jullie liefde voor bier?

Gijs: “West-Friesland is van oudsher het epicentrum van vroegtijdig bierdrinken. Voornamelijk pils, uiteraard. Dus ook wij begonnen op jonge leeftijd met heel veel en heel snel bier drinken. Maar een jaar of 10 terug ontdekten we speciaalbier.”

Barry: “Dat was voor het eerst bij ‘De Natte Cel’ in Bovenkarspel. Dat was de brouwerij van Jan van der Lee, die in zijn garage brouwde. Daar gaf hij regelmatig ook brouwworkshops: je kon zijn bier brouwen, of je kwam met een eigen recept. Dan moest je wel direct 60 liter afnemen. Dat was voor ons, als dorstige West-Friezen, natuurlijk geen probleem.”

Wanneer en waarom begonnen jullie zelf te brouwen?

Barry: “Door de workshops kregen we de smaak te pakken: we wilden het helemaal zelf doen! Bovendien ging het brouwen bij De Natte Cel gepaard met de nodige zweetdruppels, die ook weleens de pannen in vlogen. Toen dachten we: dit kan vast hygiënischer… Haha!”

Gijs: “We startten met een brouwpakket. Dat was met een moutextract. We moesten het in een pan gooien, een aantal stappen verwarmen en vervolgens een uur koken, volgens mij. Hoe dan ook, het was niet te zuipen.

Daarna kochten we in 2016 een automatische brouwketel van 50 liter. Het eerste bier dat we brouwden was een tripel. Eerst in 3 varianten, die we onze vrienden lieten proeven. Op hun feedback borduurden we verder.”

Barry: “Zo kwamen we bij ons eerste recept. Enigszins vergelijkbaar met Tripel Karmeliet, maar dan zonder de sinaasappelschil. Wél met een beetje koriander, hoewel die in dit bier niet merkbaar doorkomt. Het is meer bedoeld als een subtiele handtekening.”

Was de brouwerij direct een succes?

Gijs: “We gingen niet gelijk de markt op met onze tripel. Het werd pas serieus toen Barry in 2019 trouwde. Voor die gelegenheid brouwden we 150 liter van een fris, doordrinkbaar bier dat de voorloper werd van onze huidige Pale Ale.”

Barry: “Nu hadden we 2 biersoorten, en wilden we starten met de officiële verkoop. Daar moesten we natuurlijk nog wel wat randzaken voor regelen, maar dat hadden we vrij snel voor elkaar.”

Gijs: “Ons bier ging in de verkoop in lokale horeca en wat festivals, maar voornamelijk bij slijterijen. Dat ging allemaal gestaag, totdat de pandemie roet in het eten gooide. In die tijd hebben we vooral coronapakketjes rondgebracht.”

Hoe zijn jullie aan die prachtige installatie gekomen?

Barry: “Tja…onze ambitie was en ís dat het brouwen een hobby moet blijven. Maar vanaf het begin groeien we gestaag. Die groei kreeg in een keer een boost toen een lokale evenementenbureau ons vroeg om speciaal voor hen een blond bier te brouwen. Dat ging om een serieuze afname.”

Gijs: “Dus ja, die hobby liep steeds meer uit de hand. En dus kwam het moment dat we moesten kiezen: huurbrouwen…of investeren in een eigen installatie, compleet met vergistingsketel, afvullijn, etc.”

Barry: “Een grote investering. Maar we keken elkaar aan en zeiden: we doen het gewoon. We rekken onze grenzen op, en gaan. Zo staat hier nu een prachtige brouwinstallatie waarmee we alles zelf kunnen.”

Wat brengt de toekomst voor Brouwerij Ketoembar?

Gijs: “Het evenementenbureau waar we dat blonde bier voor brouwden, bestaat niet meer. Daarom gaan we dat binnenkort onder ons eigen label uitbrengen.”

Barry: “Daarnaast willen we meer bierstijlen gaan brouwen. We hebben onze zinnen gezet op een mooie stout of iets anders donkers, en we zijn ook heel geïnteresseerd in vatgerijpte bieren. Maar dat is weer een uitdaging op zich.”

Wat is volgens jullie het beste bier van Ketoembar?

Barry: “Ik vind onze IPA heel goed gelukt. Om die te ontwikkelen, proefden we er eerst 20 van allerlei brouwers, vóórdat we wisten wat we wilden.”

Gijs: “Zo ontdekten we dat een IPA het lekkerste is rond de 50 IBU – althans, dat vonden wij. Dat voerden we dus door in ons recept. En het moest een klassieke Engelse IPA worden, want de markt is al overspoeld met fruitige jongens.”

Barry: “En wat leuk is om te weten: het idee voor de IPA kregen we omdat ik Gijs een hopplant cadeau deed. Dat zijn er ondertussen meer geworden, en ze groeien en bloeien nu in zijn achtertuin, en de oogst gebruiken we dus voor het bier. Dit jaar is dat wel een uitdaging, want qua weer is het geen topjaar.”

Gijs: “Onze Pale Ale vind ik ook altijd consistent goed. Lekker fris. Ik ben er trots op, ook omdat ik geen vergelijkbaar bier ken. In de Pale Ale is de koriander overigens wél heel goed merkbaar.”

Wat is het sterkste verhaal uit jullie brouwerijgeschiedenis?

Gijs: “Dat is toch de aanschaf van onze brouwinstallatie. Die komt uit China, en is op maat gemaakt voor ons. Dat betekende veel heen-en-weer gemail – met taalbarrière. Dat was heel spannend, want hoewel we goede tekeningen kregen, wisten we niet wat er daar precies gebeurde.”

Barry: “Het ergste was misschien nog wel toen we het geld overmaakten via een of andere internationale bankoverschrijving. Een flinke investering, waarna we 6 weken onrustig wachtten tot het in Rotterdam geleverd werd.”

Gijs: “Ja, daar sliepen we wel af en toe slecht van. Maar: het kwam goed aan. Bij het plaatsen moesten we nog wel wat aanpassen, maar verder was het prima in orde. Het hielp ook dat Barry een eigen machinebouwbedrijf heeft. Zo konden we alles zonder hulp van buitenaf installeren.”

Barry: “We zijn natuurlijk echt trots op wat hier staat. Er zijn zelfs andere brouwerijen komen kijken. Nu zijn we ook een beetje ambassadeurs van de Chinese installatiebouwer.”

Een trotse Barry & Gijs voor hun eigen brouwinstallatie

 

Wat is jullie kijk op de West-Friese biercultuur?

Gijs: “Die is aan het veranderen. Wij begonnen als 13-jarigen met drinken, zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Het is wel goed dat we die tijd achter ons laten.”

Barry: “We zien tegelijkertijd dat mensen in deze regio speciaalbier steeds meer gaan waarderen. Helaas zijn er ook veel West-Friezen die nog niet uit de pilscultuur komen. Hopelijk kunnen wij daar iets aan doen met het bier van Ketoembar!”


Download de GRATIS Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/08/brouwerij-ketoembar.webp 900 1200 Arjan Jonker https://bierbeleving.nl/wp-content/uploads/2024/09/bierbeleving-logo-300-transparant.png Arjan Jonker2024-08-22 11:52:442025-03-12 14:22:00Ontmoet onze West-Friese brouwers (6): Ketoembar
Misschien ook iets voor u
Bert Buijsman en Lars Jautze van West-Friese brouwerij De BierbroedersOntmoet onze West-Friese brouwers (4): De Bierbroeders
Brouwer Rik Borst van de Spanbroekse brouwerij Borst Bier. Helaas is hij gestopt met brouwenOntmoet onze West-Friese brouwers (3): Borst Bier
Brouwers Rob Bennis, Henri van de Broek en Rick van de Broek, van West-Friese brouwerij Hoorns NatOntmoet onze West-Friese brouwers (5): Hoorns Nat
Koersprêt, een West-Friese brouwerij met internationale ambitiesOntmoet onze West-Friese brouwers (2): Koersprêt
Brouwer Dyon Huiberts van Schaagse Brouwerij "De Roode Leeuw"Ontmoet onze West-Friese brouwers (1): Schaagse Brouwerij “De Roode Leeuw”
Jort en Svenja van Brouwerij RotjochOntmoet onze West-Friese brouwers (7): Brouwerij Rotjoch
Arjans blog over bier

Over de auteur

Alle blogartikelen zijn geschreven door Arjan Jonker, internationaal gediplomeerd biersommelier.

Hij geeft bierproeverijen in West-Friesland, en is als tekstschrijver actief in de bierwereld.

Meer over Arjan >

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN

Reviews

google
Jolanda Berghorst 6 dagen geleden
Wat een ontzettend leuke beleving dit. Ik ben eigenlijk geen bierdrinker maar dit was echt leuk. De verhalen waren erg interessant en de verzorging was echt top. Lekkere hapjes maakten de beleving compleet. Arjan, super bedankt en we hopen je graag nog eens te zien bij een andere beleving
...
google
Milou Berghorst 6 dagen geleden
Fantastisch leuke beleving!
Wij hadden de historische Bierbeleving.je wordt meegenomen in de geschiedenis van het bier. Lekkere bieren.
Ook verassende bieren. Wij deden incl. De hapjes. Zeker aan te raden. Heel verrassend samen met het bier. Uitleg was uitgebreid, veel kennis en enthousiast. Ruimte voor vragen tussendoor.
Kortom echt een aanrader!!
Heel erg bedankt voor de leuke en gezellige avond!
...
google
Shane van Zonneveld 6 dagen geleden
Zeer leuke bierbeleving die ik zeker zou aanraden! Wij kozen voor de historische beleving waarmee Arjan je mee neemt door de geschiedenis van het bier, met lekkere maar ook minder lekkere bieren en hapjes. In ieder geval een onwijs leuke avond, bedankt hiervoor! 👍🏼
...
google
Coen Kuijper 6 dagen geleden
Een leuke avond, Arjan is en een man die verteld van uit zijn passie
...
google
Kiki Berghorst 6 dagen geleden
Ondanks ik niet zo’n bierfan ben, was dit een hele leuke ervaring. De passie waarmee er verteld werd, de verschillende smaakvolle biertjes en de bijbehorende hapjes waren een echte belevenis. Ik zou dit zeker aanraden voor mensen die van bier houden maar dus ook als je niet zo’n liefhebber bent. 😉
...
google
Emiel 6 dagen geleden
Zeker een aanrader voor een gezellige avond!
...

Blogcategorieën

  • Bier & Muziek (4)
  • Bierbedevaart (5)
  • Bierfestival (7)
  • Bierhistorie (6)
  • Bierkennis (15)
  • Biermarketing (6)
  • Bieropleiding (8)
  • Bierproeverij (22)
  • Biertips (4)
  • Uncategorized (1)
  • West-Friese Brouwers (7)

Gratis Biergids

E-book Gids voor de Beginnende Speciaalbierdrinker

DOWNLOADEN
Bierproeverijen

🍺 Arjans Bierbeleving

🍺 De Historische Bierbeleving

🍺 De West-Friese Bierbeleving

🍺 De Bewuste Bierbeleving

🍺 De Bockige Bierbeleving

🍺 Bierbeleving Op Maat

🍺 Open Bierproeverijen

🚩 Werkgebied: Noord-Holland

Alkmaar | Amsterdam | Den Helder
Haarlem | Heemskerk | Hilversum
Hoorn | Enkhuizen | Purmerend
Schagen | Zaandam

Contact

Bierbeleving

arjan@bierbeleving.nl
06-14300096

Schenkeldijk 23
1693 DL Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2025 © Bierbeleving | Algemene Voorwaarden
Op bierbedevaart naar…Maallust!Misschien wel de beste bierkaart ooit
Scroll naar bovenzijde